O „Zi Mondială” pentru salvarea broaştelor de la dispariţie

În Statele Unite, 30 aprilie 2010 este Ziua Broaştelor (‘Save the Frogs Day’). ‘Puţini oameni sunt conştienţi că aceşti amfibieni sunt pe cale de dispariţie, iar eforturile pentru salvarea lor nu pot reuşi dacă populaţia nu este informată.

Pentru a face cunoscută această situaţie critică, comunitatea ştiinţifică a stabilit data de 30 aprilie 2010 drept Ziua salvării broaştelor’, se poate citi pe site-ul californian al ONG-ului ‘Save the frogs’, care speră ca acest eveniment anual să capete o anvergură internaţională, scrie ziarul Le Monde. Operaţiunea a fost lansată în 2009 şi prevăzută să fie marcată pentru acest an în diferite locuri din Statele Unite, Brazilia, Marea Britanie sau Africa de Sud.

De ce este necesar să se salveze broaştele când atâtea alte specii sunt ameninţate cu dispariţia?, se întreabă ziarul. Deoarece clasa amfibienilor, care include şi broaşte râioase, salamandre şi tritoni, figurează printre cele mai afectate de erodarea biodiversităţii.
Conform listei roşii publicate în noiembrie 2009 de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN), 30% dintre amfibienii de pe planetă sunt pe cale de dispariţie.

Un alt studiu, publicat de Comisia Europeană în mai 2009, arată că peste jumătate din amfibienii din Europa sunt ameninţaţi cu dispariţia, mai mult decât mamiferele şi păsările, în special din cauza distrugerii habitatelor lor naturale de către om, a schimbărilor climatice, a poluării şi a prezenţei speciilor invadatoare.
‘Cea mai mare parte a broaştelor au un habitat dublu, terestru şi acvatic.

În plus, pielea lor permeabilă absoarbe repede produsele chimice toxice, ceea ce le face extrem de sensibile la perturbaţiile mediului’, precizează Kerry Kriger, fondator şi director al asociaţiei ‘Save the frogs’. Amfibienii sunt consideraţi bio-indicatori fiabili: dacă sănătatea lor este în regulă, atunci şi cea a biosferei va fi. ‘Broaştele au supravieţuit mai mult sau mai puţin sub forma actuală timp de 250 de milioane de ani şi au rezistat nenumăratelor dezechilibre de mediu.

Dacă acum aproape o treime din speciile de amfibieni sunt pe cale de dispariţie, înseamnă că se întâmplă ceva foarte grav cu mediul nostru’, adaugă Kriger, precizând că peste 200 de specii au dispărut deja în ultimii ani.
Cu ocazia acestei zile vor fi organizate evenimente al căror scop este sensibilizarea populaţiei, precum un concurs de salturi, în Toronto (sprijinit de Cartea Recordurilor), precum şi colectarea de fonduri într-un club din Seattle.

La Dallas, Chicago şi Washington, apărătorii broaştelor vor manifesta în faţa restaurantelor Uncle Julio’s Rio Grande, care comercializează pulpe de broaşte-taur (Rana catesbeiana), specie care poate atinge greutatea de 1 kg şi care este crescută în ferme speciale.
Această specie a început să invadeze mai multe regiuni din America şi Europa, în detrimentul populaţie locale de broaşte verzi, brotăcei şi salamandre pe care le consumă cu mare poftă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata