Oamenii de ştiinţă au descoperit o legătură între canicula din Rusia şi inundaţiile din Pakistan

Temperaturile extrem de ridicate din Rusia şi inundaţiile dezastruoase din Pakistan au o cauză comună – schimbarea comportamentului circulaţiei atmosferice la mare altitudine, consideră meteorologul Mike Blackburn de la Universitatea Reading din Marea Britanie, într-un articol apărut marţi în revista New Scientist.

Pe de altă parte, remarcă miercuri RIA Novosti, experţii ruşi nu consideră canicula fără precedent care a afectat vara aceasta Rusia drept o dovadă a schimbărilor climatice survenite pe plan mondial.
Vara anului 2010 s-a dovedit extrem de fierbinte în Rusia.Temperaturile depăşesc normele cu şapte grade sau chiar mai mult. Recorduri de temperatură s-au înregistrat la Moscova, Nijni Novgorod, Samara, Ulianovsk, Kalmâkia, Krasnodar, Pskov, Habarovsk, în Extremul Orient rus.

În luna iunie, vremea la Moscova a bătut două recorduri de temperatură, în iulie – zece, între care două absolute. Şi în august aerul se apropie de valori record. Concentraţia de monoxid de carbon a depăşit de câteva ori normele admise din cauza incendiilor de vegetaţie şi turbă. Capitala rusă a fost zile întregi ostatica perdelei dense de fum şi abia ieri canicula a început să scadă, iar smogul s-a risipit, făcând aerul respirabil.

În acelaşi timp, Pakistanul este afectat de cele mai grave inundaţii din istoria sa. Autorităţile au decretat stare de urgenţă, iar codul de alertă a fost ridicat la ‘roşu’. Într-un fel sau altul, peste 14 milioane de oameni au fost afectate. Bilanţul provizoriu se ridică la cel puţin 1.500 de morţi. Ploile torenţiale, care au provocat pagube importante în partea de nord a Pakistanului, au început să se deplaseze spre sud.

Peste jumătate de milion de persoane au fost evacuate din calea apelor din valea râului Ind. Potrivit meteorologului britanic Mike Blackburn, cele două anomalii, care la prima vedere par fără legătură între ele, au o cauză comună – curenţii de aer de la mare altitudine, care reprezintă fluxuri şerpuitoare de vânturi puternice, la o altitudine de 7-16 km.

Viteza acestora depăşeşte de zece ori viteza vânturilor de suprafaţă. Astfel, curenţii de aer care se îndreaptă de vest la est pot varia dinspre nord spre sud, formând aşa-numitele valuri Rossby, asemănătoare cu meandrele unui râu sau cu o petală, transmite RIA Novosti, cu referire la New Scientist. În ultimele săptămâni, experţii au remarcat modificări neobişnuite în comportamentul acestui ‘jet stream’.

De obicei, curenţii de aer se îndreptau spre est, însă la mijlocul lunii iulie a intervenit un blocaj la nivelul acestora. Astfel de blocaje apar atunci când puternicele unde Rossby încep să circule spre vest împotriva curentului, ceea ce crează condiţii excelente pentru fenomene meteorologice extreme.
Blackburn subliniază că blocajele la nivelul circulaţiei atmosferice s-au intensificat în ultimii trei ani, acestea fiind responsabile de inundaţiile puternice din Marea Britanie şi de canicula din Europa din 2010.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata