Oamenii de știință chinezi spun că Beijingul a împărtășit anchetatorilor OMS datele despre COVID-19

11

Un expert medical chinez de top a declarat că nu există niciun temei de fapt pentru acuzațiile că China nu a împărtășit date cercetătorilor internaționali desemnați de Organizația Mondială a Sănătății pentru a analiza originile COVID-19.
După publicarea studiului comun privind originile COVID-19 de către China și OMS, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că China a reținut datele anchetatorilor internaționali.

Dar Liang Wannian, care a fost co-lider al studiului comun, a declarat reporterilor că cercetătorii din ambele părți au acces la aceleași date pe parcursul anchetei și că afirmațiile despre lipsa accesului nu au fost exacte.

„Desigur, conform legislației chineze, unele date nu pot fi luate sau fotografiate, dar când le analizam împreună în Wuhan, toată lumea putea vedea baza de date, materialele – toate au fost făcute împreună”, a spus el.
Răspunzând acuzațiilor potrivit cărora grupul de experți nu avea acces la seturi de date și probe complete, Liang a spus că niciun om de știință nu a avut vreodată informații imperfecte.

De asemenea, el a respins plângerile conform cărora publicarea raportului a fost întârziată în mod repetat, menționând că „fiecare propoziție, fiecare concluzie, fiecare bucată de date” trebuia verificată de ambele părți înainte de a fi lansat.

„De-a lungul timpului am susținut întotdeauna principiul„ calitatea este pe primul loc ”, a spus Liang, care este șeful unui comitet de experți COVID-19 înființat de Comisia Națională de Sănătate din China.
Studiul comun a concluzionat că originea cea mai probabilă a COVID-19 a fost la animale și probabil a trecut printr-o specie intermediară înainte de a intra în oameni.

De asemenea, a spus că sunt necesare mai multe eforturi pentru a vedea dacă COVID-19 poate fi urmărit până la fermele de animale sălbatice atât din China, cât și din sud-estul Asiei.

Liang a spus că China va continua să încerce să urmărească originile COVID-19, dar partea chineză a cercetării comune a fost finalizată, iar atenția ar trebui să se îndrepte acum către alte țări.

Urmărirea originilor COVID-19 nu a putut fi realizată peste noapte, a spus el.

„Există o mulțime de boli care au circulat de mult timp și încă nu le-am găsit originile”, a spus el. „Mai are nevoie de mult timp.”

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata