OECD vrea ca PIB-ul să nu mai fie singurul indicator utilizat la măsurarea calităţii vieţii

Experti internationali se reunesc saptâmâna aceasta in Coreea de Sud pentru a studia mijloacele prin care poate fi masurata mai bine calitatea vietii, in ideea de a nu mai tine cont doar de Produsul Intern Brut (PIB), informeaza AFP.

Criza economica mondiala a scos in evidenta “prapastia crescânda intre statisticile oficiale si perceptia oamenilor asupra nivelului lor de viata”, a explicat secretarul general al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), Angel Gurria.
Acest forum de patru zile organizat de OECD, care a inceput marti (27 octombrie 2009) la Busan, vine dupa apelul lansat in luna septembrie de G20 pentru ca statisticile “sa ia mai mult in calcul dimensiunile sociale si de mediu ale dezvoltarii economice”.

În discursul de deschidere, Angel Gurria a subliniat faptul ca, chiar si in perioada anilor de crestere economica, “PIB a progresat, dar majoritatea oamenilor nu au resimtit in mod necesar o imbunatatire a situatiei lor. in acest moment aceasta problema a devenit si mai cruciala. Daca se va merge si mai departe exista riscul ca oamenii sa-si piarda increderea in piata si in institutii, precum si in capacitatea guvernelor de a raspunde la problemele lor”, a declarat Angel Gurria.

În plus, forumul OECD se va apleca si asupra propunerilor formulate de o comisiei creata de presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, si prezidata de laureatul Premiului Nobel, Joseph Stiglitz pentru a masura mai bine performantele economice si progresul social. Potrivit raportului Stiglitz, evolutia PIB-ului, etalonul mondial al puterii economice a statelor, este utilizat in mod eronat atunci când este prezentat drept un indicator al bunastarii economice.

În consecinta, trebuie creati noi indicatori pentru a lua mai bine in calcul activitatile non-manucturiere (lucrari domestice, timp liber, etc) sau accesul la serviciile de sanatate ori insecuritatea, care reflecta mai bine inegalitatile sociale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata