OMS: Datele privind vaccinul Sinopharm, Sinovac COVID-19 și eficacitatea lui

Producătorii chinezi de vaccinuri Sinopharm și Sinovac au prezentat date privind vaccinurile COVID-19 care indică niveluri de eficacitate care ar fi compatibile cu cele cerute de Organizația Mondială a Sănătății, a declarat președintele unui grup consultativ al OMS.

Grupul consultativ strategic de experți al OMS (SAGE) speră să emită recomandări cu privire la aceste vaccinuri până la sfârșitul lunii aprilie, a declarat președintele său Alejandro Cravioto într-un interviu de la Geneva.

„Informațiile pe care companiile le-au distribuit public la reuniunea (SAGE) de săptămâna trecută indică în mod clar că au niveluri de eficacitate care ar fi compatibile cu cerințele cerute de OMS pentru acest vaccin”, a spus Cravioto, referindu-se la grupul de experți independenți „întâlnire cu ușile închise
„Asta înseamnă aproximativ 50% (eficacitate) și, de preferință, aproape sau peste 70% și, bineînțeles, au toate datele de siguranță pentru a arăta că acest vaccin nu ar provoca daune oamenilor atunci când este utilizat.”

Vaccinurile ar necesita mai întâi listarea utilizării de urgență de la OMS sau din ceea ce agenția consideră a fi o autoritate de reglementare strictă înainte ca experții SAGE să poată face recomandări cu privire la utilizarea lor, a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt al OMS, Margaret Harris, a declarat la începutul acestei luni că vaccinurile Sinopharm și Sinovac ar putea primi lista de urgență a OMS „destul de curând”.
Nu există date detaliate de eficacitate ale vaccinului Sinopharm COVID-19 care nu au fost publicate, însă dezvoltatorul său, Beijing Biological Products Institute, o unitate a filialei Sinopharm China National Biotec Group (CNBG), a declarat că vaccinul a fost 79,34% eficient în prevenirea dezvoltării bolii de către oameni, pe baza datelor intermediare. A fost aprobat în mai multe țări, inclusiv China, Pakistan și Emiratele Arabe Unite.

Vaccinul Sinovac a arătat citiri variate ale eficacității între 50,65% și 83,5% pe baza studiilor din Brazilia, Turcia și Indonezia.

Cele două vaccinuri fabricate în China au văzut o cerere puternică din partea multor țări în curs de dezvoltare, care au acces limitat la doze făcute de producătorii de medicamente occidentali rivali.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata