Oprirea declinului Europei va dura o generaţie

Uniunea Europeană afirmă că salvează Grecia, sau mai degrabă statul grec, dar toată lumea îşi dă seama că îşi salvează propriile bănci. Este încă o minciună care adânceşte lipsa de încredere în autorităţi. Europa va continua să fie în declin dacă nu îşi schimbă complet starea de spirit, scrie ziarul elveţian Le Temps.

‘Prosperitatea nu va veni din planurile de relansare a statelor mai mult sau mai puţin îndatorate, nici dintr-o politică monetară generatoare de false stimulente. Trebuie încurajaţi întreprinzătorii, repuşi în rolul de ‘pilot’, chiar dacă acest lucru va dura o generaţie’, declara recent Jürgen Hambrecht, preşedintele consiliului de administraţie al companiei BASF, cu prilejul unui simpozion.

De ce ar investi un întreprinzător în Europa dacă jumătate din costurile salariale se duc pe contribuţii sociale?, se întreabă ziarul. Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) a publicat în luna mai un studiu foarte interesant despre impozitele pe salarii. Acestea includ obligaţiile patronale şi salariale de securitate socială şi ceea ce se numeşte ‘tax wedge’ (diferenţa dintre ceea ce plătesc angajatorii pentru forţa de muncă şi banii cu care angajaţii pleacă acasă după plata taxelor).

Cea mai mare diferenţă este observată în Belgia (55,2%), Ungaria (53,4%), Germania (49,2%) şi Franţa (49,2%), iar Grecia nu este nici ea departe, cu 41,5%.
Cei mai buni elevei, cei care încearcă să atragă iniţiativa privată, sunt Noua Zeelandă (0,6%), Islanda (8,6%), Luxemburgul (11,2%), Irlanda (11,7%).
Dolarul neo-zeelandez a câştigat 20% faţă de francul elveţian într-un an datorită cumpărării de către străini a obligaţiunilor sale şi a numeroaselor întreprinderi care se instalează acolo.

China este al doilea partener comercial al Noii Zeelande, după Australia, a cărei primă piaţă de export este China. Aceste clasamente arată că există ţări care fac eforturi ca să-i atragă pe investitori, iar altele acuză piaţa. Totuşi piaţa înseamnă întreprinzătorul, consumatorul, fiecare individ în parte.

Accelerarea transferului de putere spre Asia este relevat şi de un alt studiu efectuat de Goldman Sachs, care analizează cele cinci principale pieţe de export în 1980, 1990, 2000 şi 2008. Australia ilustrează perfect această redistribuire pe hartă.
În 1980, cele patru pieţe principale ale sale erau Japonia, Statele Unite, Marea Britanie şi Noua Zeelandă. În 2008, ele sunt înlocuite de Japonia, China, Coreea şi India. Statele Unite sunt doar pe locul 5.

În Europa se observă cea mai mare stabilitate. Germania, Italia şi Marea Britanie rămân cele trei principale pieţe de export pentru Franţa. Şi Topul 5 al partenerilor Elveţiei este stabil, cu excepţia venirii Statelor Unite pe locul al doilea.
Dar se prevăd şi modificări. În 2012, China va lua locul Franţei de prim partener comercial al Germaniei. Exporturile germane către ţările BRIC (Brazilia, Rusia, India, China) au crescut de altfel de la 3,9% la 8,4% în 8 ani.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata