Organizaţii internaţionale: Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune

Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (European Broadcasting Union – EBU) reprezintă cea mai mare asociație a organizațiilor publice de difuziune din lume, care facilitează schimburile de conținut audiovizual. Totodată, instituția este producătorul concursului muzical Eurovision.

Organizația neguvernamentală EBU a fost înființată la 12 februarie 1950, la inițiativa a 23 de organizații din domeniul audiovizual din Europa și zona Mediteranei, în cadrul conferinței din stațiunea Torquay, Devon, Anglia. Sediul central al organizației este la Geneva, Elveția, și în prezent are membri activi din 56 de țări și membri asociați din alte 24 de țări. Președintele în exercițiu al organizației este Jean-Paul Philippot, actualul administrator general al Radioteleviziunii belgiene din comunitatea franceză (RTBF).

În pofida numelui pe care îl poartă, organizația nu este subordonată Uniunii Europene.

În 1993, Organizația Internațională de Radio și Televiziune (OIRT), o asociație echivalentă din Europa Centrală și de Est, a fuzionat cu EBU.

Membrii EBU sunt companii de radiodifuziune și televiziune, majoritatea fiind servicii publice controlate de stat sau posturi private cu misiunea de serviciu public. Membrii activi provin din statele din interiorul zonei de difuziune europeană (European Broadcasting Area) sau din țări membre ale Consiliului Europei. În prezent, EBU are 72 de membri activi.

Radio România (Societatea Română de Radiodifuziune) și TVR (Societatea Română de Televiziune) au devenit membri activi din 1993.

Membrii activi sunt încurajați să participe în Comisiile și Adunările EBU și să nominalizeze candidați în organismele care trasează direcțiile EBU, precum Comisia de Sport, Comisia de Știri, Comisia Legală și pentru Politici, Comisia de Televiziune și cea de Radio, Comisia Tehnică, Comisia pentru Drepturile în Sport, Grupul pentru Finanțe, Grupul pentru Statute, Consiliul de Operațiuni Eurovision, Comisia pentru Personal și Comisia de Audit.

Statut de membru dețin statele localizate între limita nordică Islanda și limita sudică Egipt, Irlanda la Vest și Azerbaidjan la Est și aproape toate țările din Europa geografică. Între membrii asociați din SUA se numără: ABC, CBS, NBC, Corporația pentru Difuziune Publică (Corporation for Public Broadcasting), Time Warner și WFMT, din Chicago.

Producția cu cea mai mare amploare și notorietate din portofoliul EBU este Eurovision Song Contest, concursul muzical organizat de rețeaua Eurovision (Eurovision Network). Totodată, Eurovision Network organizează competițiile Eurovision Dance Contest, Junior Eurovision Song Contest și Eurovision Young Dancers.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata