Pahar de whisky pentru condiţii de microgravitaţie

26

Producătorul de whisky Ballantines vine în întâmpinarea astronauților de pe Stația Spațială Internațională (ISS) dar și a pionierilor care vor porni în lungi misiuni spre Marte sau spre alte lumi din sistemul nostru solar cu „Space Glass”, un pahar pentru whisky conceput special pentru a face posibilă savurarea acestei băuturi alcoolice în condițiile de microgravitație ale spațiului extraterestru, conform CNET.com.

Aceasta nu este prima inițiativă de acest fel, echipajul ISS fiind deja dotat cu un espressor special pentru condiții de microgravitație, „ISSpresso”. Astfel, astronauții care doresc să se relaxeze la un pahar de whisky nu vor mai fi nevoiți să apeleze la obișnuitele pungi de vid folosite pentru consumul lichidelor.

Realizatorii acestui pahar special se mândresc cu faptul că proiectul lor a păstrat caracteristicile formei unui pahar de whisky.

Diferența față de un pahar normal este că interiorul acestui recipient este conceput în așa fel încât să mențină băutura înăuntru sub efectul tensiunii superficiale a lichidului. Tensiunea superficială este proprietatea generală a lichidelor de a lua o formă geometrică de arie minimă în lipsa forțelor externe, datorată acțiunii forțelor de coeziune dintre moleculele lichidului.

Acest pahar a fost realizat la o imprimantă 3D, ținându-se cont de faptul că și la bordul ISS se află o astfel de imprimantă. Pe fundul paharului se află o spirală din aur care pe lângă funcția decorativă îndeplinește și importantul rol de a mări tensiunea superficială a lichidului, menținând băutura în rezervorul special de pe fundul paharului.

O spirală urcă pe peretele paharului spre buza acestuia, lichidul trecând prin ea și fiind sorbit printr-un dispozitiv special plasat pe marginea paharului care are și rolul de a-l răci. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata