Papa începe să facă curăţenie

4

Papa Benedict al XVI-lea a acceptat demisia a 3 episcopi din SUA, Irlanda şi Germania începând aplicarea unei noi politici ca răspuns la scandalurile de abuz asupra minorilor.

Anunţarea acestei noi etape de asumare a responsabilităţilor se întrezărea deja în pastorala trimisă de Papă catolicilor irlandezi, la 19 martie, pentru a explica decizia sa de a trimite în mod iminent o vizită apostolică (inspecţie pontificală), notează ziarul El Pais. În paragraful dedicat episcopilor, Ratzinger spunea:

‘Nu putem nega ca unii dintre voi şi dintre predecesorii voştri au greşit, uneori grav la ora aplicării normelor, codificate încă de mult timp, ale dreptului canonic privind delictele de abuz asupra copiilor’. Şi adăuga, ‘doar o acţiune hotărâtă dusă la cale cu onestitate şi transparenţă va restabili respectul şi aprecierea poporului irlandez faţă de Biserică.

Dar trebuie, în primul rând, să apară un examen de conştiinţă personal, de purificare internă şi de reînnoire spirituală”. Mesajul era clar: cel care a greşit este în afara Bisericii. Şi nu doar în Irlanda, unde au căzut deja trei episcopi din decembrie.
Ultimul care a făcut acest gest este James Moriarty, episcop de Kildare şi Leighlin, care a demisionat în decembrie după publicarea Raportului Murphy, care dezvăluia complicitatea Bisericii catolice irlandeze cu statul pentru muşamalizarea scandalurilor.

Moriarty a deplâns joi, 22 aprilie, faptul că nu a fost capabil ‘să se opună culturii prevalente’ în Biserică privind ascunderea acestor abuzuri. În Germania, episcopul de Augsburg, Walter Mixa, este ‘prima piesă grea’ care cade în urma scandalului de violenţă asupra minorilor în două şcoli catolice din această ţară.
Presiunea asupra episcopului Walter Mixa, conservator şi intransigent, crescuse în ultimele zile. Iniţial el s-a arătat ofensat de denunţurile victimelor, care l-au acuzat că aplica pedepse corporale brutale elevilor în anii 70, dar apoi a fost nevoit să recunoască şi să adimită timid faptele.

Miercuri 21 aprilie preşedintele Conferinţei episcopale germane ,Robert Zollitsch, îl invitase să-şi ia ‘o pauză de reflecţie’. Demisia lui Mixa a uşurat poziţia Bisericii în ajunul începerii Conferinţei organizate de guvernul cancelarului Merkel pentru a discuta modul de a soluţiona scandalul de abuzuri care de câteva luni a emoţionat profund opinia publică germană.

Mai puţine explicaţii a dat însă Vaticanul privind plecarea surprinzătoare a episcopului de Miami, John Favalora, la şase luni după împlinirea a 75 de ani care marchează şi vârsta de pensionare. Favarola, înlocuit marţi 20 aprilie, a fost acuzat de acoperirea unor responsabili de abuzuri sexuale, acuzaţie identică ce i-a fost adusă şi înlocuitorului său,Thomas Wenski.

Explicaţia demisiilor este că Papa este primul legiuitor al Vaticanului: „Cuvântul său este lege şi interpretează în mod autentic legea’, arată expertul în canon Filippo di Giacomo. „De aceea paragraful dedicat episcopilor irlandezi are efecte juridice imediate: dă conţinut canonului 401, articolul 2, care spune: ‘Episcopul, care din motiv de boală sau din altă cauză gravă, rezultă nepotrivit pentru exercitarea funcţiei sale este invitat să renunţe la postul său’.

Noutatea este că acum, episcopii ştiu că nu au gestionat bine cazurile de pederastie, care au constituit ‘o cauză gravă’. Şi sunt obligaţi să renunţe, iar Papa le acceptă demisia în mod ‘automat’„. Rămâne de văzut până unde va merge această nouă interpretare canonică. Canonul 401 s-a aplicat deja de şase ori în ultima lună, şi nu din motive de boală. La Vatican mulţi cred că această avalanşă de demisii nu a făcut decât să înceapă.

Acest lucru ar explica provocarea lansată de Ratzinger unor ierarhi precum Castrillon Hoyos, care săptămâna trecută l-a acuzat pe fostul papă Ioan Paul al II-lea de acoperirea unui episcop francez, care alături de Angelo Sodano, Martinez Somalo şi Stanislaw Dziwisz au stat la baza protecţiei lui Marcial Maciel, fondatorul Legionarilor lui Cristos şi pederast compulsiv. Dacă Papa decide aplicarea în profunzime a doctrinei sale, sanctificarea lui Ioan Paul al II-lea are posibilitatea de a fi îngheţată ‘sine die’.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News