Pariul „metavers”: investitorii bogați în criptomonede captează proprietăți imobiliare virtuale

Ce faci cu o lucrare de 69 de milioane de dolari care nu există fizic?

Aceasta este întrebarea cu care se confruntă investitorul din Singapore numindu-se Metakovan, care a făcut valuri luna trecută când a cumpărat opera de artă digitală „Everydays: The First 5000 Days” a artistului american Beeple la Christie’s.

Lucrarea este un token nefungibil (NFT) – un nou tip de activ virtual care are statutul de proprietate și autenticitatea verificate de blockchain. NFT-urile au explodat în popularitate în 2021, prețurile crescând.

Metakovan, numele real Vignesh Sundaresan, intenționează să expună opera de artă în patru medii din lumea virtuală. Lucrează cu arhitecți pentru a proiecta complexe de galerii pe care publicul le poate intra prin intermediul browserelor web sau al tehnologiei de realitate virtuală.

Dar arta este doar o parte a unei noi economii a lumilor virtuale bazate pe blockchain în care terenurile, clădirile, avatarurile și chiar numele pot fi cumpărate și vândute ca NFT-uri, aducând adesea sute de mii de dolari. În aceste medii, denumite metavers, oamenii se pot plimba cu prietenii, pot vizita clădiri virtuale și participa la evenimente virtuale.

Planurile lui Metakovan sunt o întreprindere ambițioasă, dar el spune că este cel mai mare investitor NFT din lume. Colecția sa de NFT-uri și alte active criptografice, fondul Metapurse, este evaluată la 189 de milioane de dolari, potrivit NonFungible.com, un site care adună date despre istoricul vânzărilor de pe piețele NFT.

„Explozia cambiană actuală de NFT-uri pe care o vedeți este vorba doar de achiziție – oamenii vor să cumpere NFT-uri, să înghită cât mai multe dintre ele pot”, a spus Anand Venkateswaran, alias Twobadour, care conduce fondul Metapurse împreună cu Metakovan.
„Dar este doar vârful aisbergului. Explozia reală se va întâmpla atunci când vor putea … experimenta aceste NFT-uri așa cum au fost intenționate. Dacă este un teren virtual, ar trebui să te miști în el, să ai o experiență captivantă în el. ”

În ceea ce va fi unul dintre cele mai mari nume care se vor alătura petrecerii, producătorul de jocuri video Atari a declarat pentru Reuters că intenționează să lanseze propria sa lume virtuală bazată pe blockchain și că va anunța în curând detalii.

Mediile online vor fi „foarte foarte mari”, indiferent de fluctuațiile prețului bitcoin, a declarat Frederic Chesnais, șeful diviziei blockchain a lui Atari și fostul CEO al companiei. NFT imobiliare ar putea aduce într-o bună zi milioane de dolari, a adăugat el.

Investitorii avertizează totuși că, în timp ce banii mari curg în NFT-uri, piața ar putea reprezenta o bulă de prețuri, cu riscul de pierderi majore în cazul în care entuziasmul scade. Ar putea exista, de asemenea, oportunități primare pentru fraudatori pe o piață în care mulți participanți operează sub pseudonime.

Citeste si:  Ant lansează o platformă de tranzacționare transfrontalieră bazată pe blockchain, înaintea IPO de 35 de miliarde de dolari

O PARCELĂ DE TEREN VIRTUAL: 500.000 USD +

Frenezia NFT a sporit interesul pentru mediile online bazate pe blockchain. Cele mai cunoscute sunt Decentraland, Cryptovoxels, Somnium Space și The Sandbox, unde prețurile imobiliare virtuale ating noi maxime.

Decentraland a înregistrat peste 50 de milioane de dolari în vânzări totale, inclusiv terenuri, avatare, nume de utilizator și articole purtabile, precum ținute virtuale. Un teren de 41.216 metri pătrați virtuali s-a vândut cu 572.000 de dolari pe 11 aprilie, despre care platforma a spus că este un record.

Un alt complot Decentraland s-a vândut cu 283.567 de dolari pe 21 martie, potrivit NonFungible.com, în timp ce Somnium Space a declarat că o proprietate de pe platforma sa a adus peste 500.000 de dolari pe 16 martie.

Pasionații de metaversuri compară graba de a cumpăra teren virtual cu lupta pentru numele de domenii din primele zile ale internetului. În prezent, există câteva mii de proprietari unici pe fiecare dintre principalele platforme bazate pe blockchain.

Teoria lor este că, pe măsură ce se adună mai mulți oameni în aceste medii, terenurile din locațiile centrale vor fi foarte căutate din cauza traficului de vizitatori.

„Toate terenurile virtuale și aceste spații virtuale sunt practic bunuri imobiliare pe care experiențele vor începe să se concentreze, pe care atenția va începe să se concentreze”, a spus Twobadour.

„Aici se află toată atenția și aceasta este monetizabilă într-un milion de moduri diferite.”

Până în prezent, este un număr relativ mic de oameni care cresc prețurile terenurilor în aceste lumi.

În Decentraland au existat 334 de cumpărători în martie, trimitând lunar volume de vânzări de terenuri de peste 4 milioane de dolari, de la 767.400 dolari în februarie cu 184 de cumpărători și 246.134 dolari în ianuarie cu 111 cumpărători, potrivit NonFungible.com.

Un investitor NFT numit Whale Shark, a cărui colecție a fost evaluată la peste 20 de milioane de dolari de NonFungible.com în februarie, a spus că a cheltuit 200 din criptomoneda Ether pe terenuri în Cryptovoxels și alte 200 în The Sandbox în 2018 și 2019.

Acele moșii costau aproximativ 60.000 de dolari fiecare pe atunci, dar acum valorează mai mult de 400.000 de dolari pe bucată, a adăugat el, vorbind cu condiția anonimatului.

Unele lumi virtuale au propriile criptomonede: MANA a Decentraland a crescut cu peste 3500% în ultimul an, potrivit Coinbase.

FESTIVAL VIRTUAL, CINEVA?

Unii investitori de terenuri virtuale timpurii care au cumpărat devreme vând acum companiilor, a declarat Samuel Hamilton, comunitate și evenimente la Fundația Decentraland.

Citeste si:  RWE vinde acțiune în parcuri eoliene texane pentru 600 de milioane de dolari

Atari, înaintea planurilor sale de a-și deschide propria lume bazată pe blockchain, a licențiat o arcadă retro în cadrul Decentraland și urmează să deschidă un cazinou, în timp ce o zonă numită „Crypto Valley” găzduiește diverse companii cripto.

Decentraland a găzduit o expoziție virtuală de modă în colaborare cu Adidas, unde desenele au fost licitate ca NFT-uri. De asemenea, atrage interesul muzicienilor care pot concerta în spațiu, vânzând bilete și mărfuri sub formă de NFT-uri.

„Vom avea mai multe festivaluri la nivel mondial bine cunoscute care fac toate etapele, iar când vom ajunge în acel moment ne așteptăm la sute de mii sau chiar milioane de oameni”, a spus Hamilton.

Anul trecut, rapperul american Travis Scott a atras un public de 27,7 milioane de vizitatori la cinci concerte în cadrul Fortnite, popularul joc online deținut de Epic Games.

Sebastien Borget, cofondator al The Sandbox, a descris activitatea comercială din lumile virtuale ca o nouă națiune și a spus că economia bazată pe NFT va depăși economia din lumea reală într-un deceniu.

Cu toate acestea, există mulți în industria în curs de dezvoltare care avertizează asupra pericolelor viitoare pentru investitori.

„Mă aștept să existe o iarnă criptografică în următoarele câteva luni, întregul boom NFT va exploda și atunci toată valoarea se va prăbuși absolut”, a declarat Ben Nolan, fondatorul lumii virtuale Cryptovoxels.

„Efectuarea NFT-urilor ca investiție sau ca modalitate de a câștiga bani este foarte prost sfătuită”.

Cu toate acestea, el vede un viitor pentru lumile virtuale și NFT-urile.

„Cred că majoritatea oamenilor vor folosi lumi virtuale? Probabil că nu, dar cred că mulți oameni o vor folosi și cred că NFT-urile reprezintă o mare parte a acestei creșteri”, a spus el.

„De fapt, plimbarea cu o altă persoană într-un spațiu virtual și privirea la artă împreună este un mod foarte frumos de a petrece timpul”, a adăugat el.

Whale Shark a spus că marea majoritate a NFT-urilor nu au viabilitate comercială și se așteaptă ca doar un număr mic să apară ca câștigători.

Dar unii investitori precum Mateen Soudagar, cu sediul în Australia, alias DCL Blogger, nu prea au interes să se mute înapoi în investiții din lumea reală.

Soudagar spune că a câștigat milioane de dolari prin criptomonedă și NFT-uri, dar, mai degrabă decât să încaseze, își păstrează aproximativ 75% din bani în active criptografice și consideră că mulți dintre colegii săi fac același lucru. În afară de actualizarea laptopului, nu și-a schimbat stilul de viață.

„Dacă ești credincios în mișcare, atunci crezi că lumea se va muta în acest spațiu”, a spus el.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner