Parlamentul grec a adoptat reforma controversată a pensiilor

26

Parlamentul grec a adoptat în noaptea de duminică spre luni o reformă controversată a pensiilor şi impozitelor, cu votul majorităţii coaliţiei guvernamentale, stânga radicală SYRIZA şi partidul de dreapta naţionalist ANEL (Grecii Independenţi), pe fondul ciocnirilor în timpul serii pe străzile din apropiere la Atena între poliţie şi protestatari care se opun măsurilor de austeritate, a informat radioul de stat, transmit agenţiile DPA şi France Presse.

Toate partidele de opoziţie, inclusiv dreapta Noua Democraţie, au votat contra acestui text, contestat de sindicate şi care prevede reducerea celor mai mari pensii, fuziunea mai multor case de asigurări, creşterea cotizaţiilor, a taxelor şi impozitării în special pentru venituri medii şi mari.

Toţi cei 153 de membri ai coaliţiei prim-ministrului Alexis Tsipras în parlamentul unicameral de 300 de locuri au votat pentru pachetul de măsuri, în încercarea de a primi mai mulţi bani de la creditorii internaţionali în următoarea tranşă din planul de salvare a ţării.

Miniştrii de finanţe din zona euro urmează să aibă o reuniune luni asupra Greciei.

În timp ce parlamentarii dezbăteau legislaţia, sute de manifestanţi au aruncat în haos o demonstraţie paşnică în faţa parlamentului, notează DPA.

Unii protestatari au aruncat cocteiluri Molotov şi alte obiecte în poliţişti. Poliţia a răspuns cu gaze lacrimogene, răspândind un fum usturător în Piaţa Syntagma din apropierea parlamentului.

În timpul zilei de duminică, mii de oameni s-au adunat în faţa parlamentului pentru a protesta contra reducerii pensiilor şi creşterii impozitelor. Un protestatar a declarat la televiziunea greacă că legislaţia este „lespedea de mormânt a sistemului de pensii aşa cum îl cunoaştem”.

Poliţia a estimat la 20.000 numărul participanţilor la protestul paşnic, dar mulţi au fugit când au izbucnit ciocnirile.

Atena şi creditorii ei internaţionali s-au luptat luni de zile pentru a cădea de acord asupra reformelor structurale şi unor măsuri de reducere a costurilor ce ar permite guvernului lipsit de bani în numerar să primească în continuare ajutor de salvare. Preocupările sunt în creştere că Grecia se apropie din nou de faliment.

Votul în parlament a fost devansat de miercuri pentru a întări poziţia ministrului grec de finanţe Euclid Tsakalotos în discuţiile de luni, potrivit unor surse guvernamentale din Atena.

Măsurile de austeritate sunt o condiţie pentru ca Grecia să primească de la creditorii internaţionali o a treia tranşă din pachetul de asistenţă, care se ridică la o sumă totală de până la 86 miliarde de euro.

Fondul Monetar Internaţional, unul dintre creditorii internaţionali, a cerut în plus guvernelor din zona euro să deschidă negocieri cu Grecia pentru reducerea datoriilor, aminteşte DPA. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News