Părul româncelor, preferat de evreice

Tot mai multe femei ultrareligioase israeliene poartă peruci, dacă se poate, din păr românesc, o dorinţă ciudată, dar relativ frecventă în Israel.

Ele respectă obligaţia religioasă de a-şi acoperi capul, şi, în acelaşi timp, sunt moderne, putând alege chiar o tunsoare „bob” precum Victoria Beckham. Astfel „Scheitel” (perucă, în idiş), a devenit astfel un obiect de mândrie.

Femeile cu păr lucios şi mătăsos sunt la fel de multe în Israel ca bărbaţii purtând tradiţionala kippa evreiască (acoperământ al capului). Doar la o privire atentă îţi poţi da seama că ele nu au capul descoperit, ci poartă scheitel.

Timp de secole, după ce se măritau, evreicile practicante au purtat pălării, eşarfe şi mai recent peruci, pentru a se conforma cerinţei religioase. Acum, ele preferă perucile, a declarat un israelian, care de 15 ani conduce o afacere de hair-styling de succes. Este o nouă generaţie de credincioase practicante, ataşată de religie, dar care doreşte totodată să fie în pas cu moda, a explicat sursa citată.

Aceeaşi regulă li se poate aplica tuturor, cu o condiţie, părul să fie „kosher”, adică să nu provină din ţări precum India, a explicat rabinul Schlesinger. Până în 2004, părul din care erau confecţionate perucile provenea de la templele hinduse, unde credincioşii se rad pe cap. În prezent, majoritatea perucilor cumpărate pe plan local se fabrică în Israel, cu păr provenind din ţări est-europene. Acesta este foarte căutat, deoarece nu este „agresat” chimic, este fin şi uşor de vopsit.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata