Petrolul caspic, principala cauză a atentatelor de la Moscova

Atunci când a izbucnit primul război cecen, în 1994, mulţi observatori au fost surprinşi de faptul că Moscova, care a lăsat să se desfăşoare în pace implozia Uniunii Sovietice, era atât de hotărâtă să păstreze Cecenia, o regiune montană săracă din Caucaz, cu graniţe de numai 48 de km pe 110 km, notează miercuri publicaţia online OilPrice.com.

Petrolul a ‘uns’ întreaga ecuaţie, de la bun început. Descoperirea şi exploatarea vastelor rezerve de petrol şi gaze naturale ale zonei caspice au devenit fixaţia Rusiei în epoca postsovietică, explică autorii materialului. Energia a fost un bun de export pe care Federaţia Rusă încă îl putea produce şi care avea o piaţă internaţională garantată, iar importanţa sa a crescut odată cu trecerea timpului.

Cele două femei sinucigaşe cărora li s-au atribuit atentatele de luni au fost surprinse de către camerele televiziunii cu circuit închis urcând în metrou într-o suburbie din sud-est a oraşului la primele ore ale dimineţii, asistate în vagoane de alte două femei. Conform imaginilor sistemului de supraveghere, cvartetul terorist era format din femei cu vârste între 18 şi 20 de ani, iar două dintre ele avea în mod evident trăsături slave. Încărcăturile explozive erau îmbogăţite cu schije de metal şi de cuie, pentru creşterea impactului.

Experţii Kremlinului au susţinut imediat că incidentul a avut implicaţii dincolo de graniţele Rusiei, explicând că mujahedinii din Caucaz sunt îndoctrinaţi ideologic şi sprijiniţi financiar de reţele existente atât din Orient, cât şi din Occident. Atacul de luni aminteşte clar de atacul terorist din februarie 2004, când un kamikaze a ucis cel puţin 39 de oameni şi a rănit alţi peste 100 tot într-o staţie de metrou din Moscova.

Citeste si:  Petrolul își revine, dar câștigurile sunt limitate pe fondul preocupărilor privind cererea

Un singur lucru este clar, apreciază OilPrice.com, şi anume că astfel de carnagii vor continua. Liderul rebelilor ceceni Doku Umarov, care luptă pentru un emirat islamic cuprinzând Caucazul de Nord, a promis luna trecută să aducă acest conflict în oraşele ruseşti, fiind citat de un site islamist spunând: ‘Sângele nu va mai curge numai în satele şi oraşele noastre. Războiul vine în oraşele lor’.

Potrivit OilPrice.com, atentatele sunt un atac la premierul rus Vladimir Putin, fost membru activ al KGB, ele având loc la staţia de metrou de sub sediul FSB-ului, fostul KGB şi la două minute de Piaţa Roşie. ‘Este un afront direct adus lui Vladimir Putin, a cărui ridicare l-a putere s-a realizat în totalitate pe angajamentul de a strivi duşmanii Rusiei… este un afront la imaginea sa de forţă’, a precizat analistul Jonathan Eyal, de la London Royal United Services Institute.

Citeste si:  Doliu în Rusia: un bilanţ de 22 de morţi şi aproape 160 de răniţi în accidentul de la metroul din Moscova

Puţini îşi mai amintesc azi că prima sarcină a lui Putin când a fost numit prim-ministru, la 9 august 1999, de către preşedintele rus Boris Elţin a fost aceea de a construi o conductă petrolieră care să ocolească Cecenia.
Pe atunci Transneft, monopolul de atunci al infrastructurii de conducte, controla linia Baku-Novorossiisk, singura rută de export a primelor exporturi azere, care trecea pe circa 150 de km pe teritoriul Ceceniei. După numirea lui Putin, Elţin a convocat un consiliu de război asupra situaţiei din Daghestan, în care Vladimir Putin a promis că va pune capăt ‘într-o săptămână şi jumătate sau două’ crizei provocate de incursiunea a 2.000 de rebeli înarmaţi din Cecenia în Daghestan.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata