Poate fi o inflaţie mai mare un lucru bun?

În urmă cu câteva zile, Olivier Blanchard, economistul şef al Fondului Monetar Internaţional (FMI) s-a adresat lumii, susţinând că o creştere a inflaţiei ar fi în interesul binelui comun.

Astfel, faimosul economist a declarat că lumea occidentală ar trebui să renunţe la scopul său de a limita devaluarea monedei la 2 procente anual, acceptând în schimb o rată a inflaţiei de două ori mai mare, notează publicaţia germană Der Spiegel.
Aceste afirmaţii au fost făcute într-un studiu, scris împreună cu alţi doi economişti de la FMI, Giovanni DelľAriccia şi Paolo Mauro, care pune sub semnul întrebării aproape tot ceea ce majoritatea economiştilor consideră sacru.

Doctrina actualmente acceptată susţine că datoria naţională este un lucru rău. Nu în mod necesar, sunt de părere cei trei economişti; deficitele pe termen scurt se pot dovedi un remediu. Părerea comună susţine crede că o devaluare anuală a monedei de 2 procente este un scop demn de urmat. Patru procente ar fi de asemenea în regulă, crede studiul, pentru că, după cum susţine Blanchard, o asfel de creştere ‘nu va crea costuri adiţionale’.

Blanchard pune de asemenea în discuţie credinţa larg răspândită că guvernele nu ar trebui să intervină în economie, dincolo de intervenţiile indirecte prin creşterea şi scăderea ratelor dobânzii. Expertul FMI crede că această viziune este una îngustă şi susţine că guvernului ar trebui să îi fie permis de asemenea să cumpere acţiuni, obligaţiuni guvernamentale şi chiar şi clădiri private. Intervenţia pe pieţele individuale este de asemenea necesară, crede Blanchard.

Economistul şef de la FMI nu se distanţează doar de doctrina predominantă, ci vede în politica datoriilor, practicată în prezent de guvernul SUA şi de Federal Reserve, norma dorită. De asemenea, Federal Reserve a început deja să cumpere propriile obligaţiuni guvernamentale. Folosirea acestei strategii pentru a combate criza economică este o idee costisitoare.

Rezerva Federală americană a pompat un total de aproximativ 1,5 trilioane de dolari pe piaţa financiară. Rezultatele au constat într-o creştere a preţurilor la case şi un număr din ce în mai mare de optimişti care iau drept evident faptul că criza a trecut. Directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, despre care unii cred că ar fi contribuit la studiul celor 3, compară rolul unui guvern cu cel al unui departament de pompieri.

‘Am putut vedea toţi casa în flăcări. Aşa că am aruncat apă pe ea’, explică el, adăugând că preferă să vadă o casă udă decât una arsă. Pe de altă parte, Ministerul german federal de Finanţe este iritat de cei doi francezi. Articolul controversat nu a fost prezentat board-ului executiv al FMI pentru discuţii. Potrivit lui Stephan von Stenglin, directorul executiv alternativ al board-ului menţionat, autorii studiului uită că ‘nimic nu este pe gratis’.

‘Costurile acceptării unui inflaţii mai mari au fost analizate cu atenţie’, susţine el, adăugând că ‘o politică de devaluare monetară poate sta la baza unei crize mai marľ. Murmure de nemulţumire au fost auzite şi în cadrul Federal Reserve, iar Thomas Hoenig, preşedintele Federal Reserve Bank din Kansas City, a respins imediat viziunea lui Blanchard. Rezerva Federală a crescut ratele dobânzii săptămâna trecută pentru prima dată de la începerea crizei, un demers interpretat drept un semnal că Rezerva nu va mai accepta noi bule ale preţurilor.

‘Odată ce inflaţia s-a pus în mişcare, poate fi dificil de controlat’, avertizează şi John Taylor de la Stanford University. ‘De ce patru procente şi să nu sărim direct la 5 sau la 6 procente?’, se întreabă el. De asemenea, Jean-Claude Trichet, preşedintele Băncii Centrale Europene şi Axel Weber, preşedintele Băncii Centrale a Germaniei, s-au opus de mult timp unei asemenea abordări.

Chiar şi o creştere a ţintei inflaţiei de doar un procent ‘ar duce la o creştere semnificativă a ratelor dobânzii de pe toate pieţele’, a avertizat el o comisie a Parlamentului European, în toamna lui 2008. ‘Dacă flirtezi cu inflaţia’, a glumit Otmar Emminger, fost guvernator al Bundesbank,, ‘vei sfârşi prin a te mărita cu ea’.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata