Polonia și Ungaria fac presiuni împotriva „egalității de gen” la summitul social al UE

Lobby-ul din partea Poloniei și Ungariei a dus la eliminarea expresiei „egalitate de gen” dintr-un proiect de declarație privind progresul coeziunii sociale pe care UE urmează să îl publice, potrivit diplomaților și documentelor văzute de Reuters.

Partidul naționalist polonez de drept și justiție (PiS) și aliatul său, prim-ministrul maghiar Viktor Orban, promovează ceea ce ei numesc valori sociale tradiționale și s-au ciocnit în mod repetat cu colegii lor occidentali mai liberali asupra drepturilor femeilor, homosexualilor și migranților.

Cele două țări s-au opus menționării „egalității de gen” direct în proiectul pregătit pentru discuție, de cei 27 de lideri naționali ai blocului, care se întâlnesc vineri și sâmbătă în orașul portughez Porto.

În timp ce o versiune anterioară spunea că blocul va „promova egalitatea de gen”, versiunea ulterioară văzută de Reuters – care ar putea fi potențial reformată din nou – evită fraza și spune:”Vom intensifica eforturile de combatere a discriminării și vom lucra activ pentru a înlătura decalajele de gen … și pentru a promova egalitatea..”

Diplomații Uniunii Europene au declarat că Varșovia și Budapesta au căutat un limbaj mai slab. Ambele guverne au căutat să promoveze valorile sociale catolice și conservatoare în campaniile care au mers mână în mână cu controlul sporit al statului asupra mass-media, instanțelor și cadrelor universitare.

Solicitat să comenteze această chestiune, un oficial polonez a spus: „Polonia subliniază întotdeauna cât de importantă este claritatea juridică … Tratatul Uniunii Europene se referă foarte clar nu la egalitatea de gen, ci la egalitatea dintre femei și bărbați”. Oficialul nu a elaborat.

Nu a existat un răspuns imediat la o cerere de comentarii din partea misiunilor maghiare în UE.
Liderii se vor angaja într-o recuperare incluzivă a recesiunii record a blocului, declanșată de pandemia de coronavirus, care a ucis aproape 700.000 de oameni în Europa, a închis afacerile și călătoriile și a închis milioane de persoane în casele lor, de mai bine de un an.

„Angajamentul nostru față de unitate și solidaritate înseamnă, de asemenea, asigurarea de șanse egale pentru toți și că nimeni nu este lăsat în urmă”, vor declara liderii menționând reformele ecologice și digitale planificate ale blocului, precum și concentrându-se pe educație și formare.

„… Prioritatea va fi trecerea de la protejarea la crearea de locuri de muncă și îmbunătățirea calității locurilor de muncă”, vor spune ei, conform ultimului proiect, care salută, de asemenea, o propunere de a privi dincolo de valorile PIB pentru a măsura progresul economic și social.
Douăzeci și patru de reprezentanți vor participa în persoană, cancelarul german Angela Merkel și alți doi participând la discuții care vor încerca, de asemenea, să depășească diviziunile privind renunțarea la brevetele pentru vaccinurile COVID-19 și legăturile strânse ale UE cu Rusia.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata