Portugalia nu va participa la Eurovision 2016

21

Portugalia spune „nu” ediției din 2016 a concursului Eurovision, organizatorii concursului național lusitan anunțând că țara lor va lipsi de la următoarea competiție găzduită de Stockholm, scrie vineri 20minutes.fr.

„După o îndelungată și serioasă reflecție asupra participării noastre la eveniment și necesitatea de a crea noi emisiuni, direcția de programe a decis că Eurovision nu face parte din aceste proiecte”, a anunțat într-un comunicat postul public Radio et Televisao de Portugal (RTP).

Prin urmare Portugalia va lipsi de la concurs a cincea oară de la prima sa ediție, în 1955. Ea s-a retras ultima oară în 2013, RTP invocând atunci motive de ordin financiar.

La ultimele zece ediții, Portugalia a reușit să se califice în finală doar de trei ori. La concursul din 2015 de la Viena (Austria), Leonor Andrade a fost eliminată în semifinală, clasându-se pe locul al 14-lea din 16 participanți. „Facem o pauză, însă promitem să ne întoarcem în 2017”, afirmă RTP în comunicatul menționat.

Franța, în pofida rezultatului dezamăgitor din luna mai a acestui an — când a ocupat antepenultimul loc—, și-a confirmat participarea în 2016. Artistul care va reprezenta Hexagonul va fi calificat automat în finală în virtutea faptului că Franța este una din cei cinci mari contributori financiari ai concursului. Ultima oară când Franța a câștigat competiția Eurovision a fost în 1977, fiind reprezentată atunci de Marie Myriam, cântăreață franceză de origine portugheză. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: eurovisioncomcy.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata