Prima femeie laureată a Premiului Nobel pentru Pace

Prima femeie laureată a Premiului Nobel pentru Pace a fost baronesa Bertha Sophie Felicita von Suttner, născută la 9 iunie 1843, la Praga, Imperiul Austriac.

Bertha von Suttner s-a remarcat în special pentru romanul ”Jos armele” (1889), în care a pledat împotriva militarizării.

În 1891, a participat la prima conferinţă internaţională de pace şi a instituit fondul necesar pentru stabilirea Biroului de Pace de la Berna. A iniţiat, în 1892, alături de Alfred Hermann Fried, jurnalul de pace ”Die Waffen Nieder”, al cărui redactor-şef a fost până la finalul anului 1899, când publicaţia a fost înlocuită de ”Friedenswarte”, editată de A.H. Fried, la care a colaborat până la moartea sa.

A primit Premiul Nobel pentru Pace în 1905.

Bertha von Suttner este a doua femeie din istorie care a primit un Premiu Nobel, prima fiind Marie Curie, care în 1903 a primit prestigioasa distincţie pentru activitatea sa din domeniul fizicii.

Cea de-a treia femeie care a obţinut un Nobel a fost suedeza Selma Legerloff, în 1909, pentru activitatea ei literară.

Următoarea laureată a Nobelului pentru Pace a fost, în 1931, americanca Jane Addams, preşedintele Ligii Internaţionale a Femeilor pentru Pace şi Libertate.

Cea mai recentă laureată a Premiului Nobel pentru Pace este pakistaneza Malala Yousafzai, în 2014. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: berthavonsuttner.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata