Primul parc stelar din lume

23

Două treimi din populația lumii nu pot observa mai nimic, atunci când privesc cerul noaptea. În ultimii ani, Asociația Internațională ”Dark Sky” a identificat câteva locuri de pe planetă care permit observarea cerului înstelat până în cele mai mici detalii.

Scopul înființării parcurilor stelare este acela de a ”păstra” cerul nopții în claritatea sa naturală și de a educa publicul larg privind poluarea luminoasă și ce măsuri se pot lua în acest sens.

Zona Monumentului Național al Podurilor Naturale din Utah, SUA, a fost desemnată, la 6 martie 2007, de către Asociația ”Dark Sky”, primul parc stelar din lume, potrivit www.darksky.org. De aici se poate vedea luminoasa Cale Lacteee, în toată splendoarea sa, fără nicio poluare luminoasă.

Declarate monumente ale naturii încă din 1908, cele trei poduri naturale din stâncă au fost numite „Kachina,” „Owachomo” și „Sipapu” în onoarea nativilor americani, care o dată trăiau în această regiune, după cum menționează site-ul oficial al parcurilor naționale din SUA, www.nps.gov.

Primul parc stelar din lume a fost omologat în Cartea Recordurilor ediția 2013.

În anumite zone pot fi văzute până la 15.000 de stele de-a lungul unei singure nopți. Prin contrast, mai puțin de 500 de stele pot fi văzute din cadrul mediului urban. Poluarea luminoasă afectează nu doar cercetările astronomice, ci, într-un mod mult mai intens, și ciclul de viață al animalelor nocturne, care au nevoie de întuneric pentru a supraviețui.

La noi în țară, începând cu 2014, membrii Asociației Vadon din Sfântu Gheorghe au demarat procesul de găsire al celor mai potrivite locuri, în care ar putea fi amenajat un astfel de parc. Zona ideală, potrivit acestora, este site-ul natural aflat în Munții Bodoc-Baraolt, care însumează circa 56.000 de hectare. Acesta va fi primul parc stelar din țară acreditat internațional, unde turiștii vor putea observa corpurile cerești fără a fi deranjați de poluarea luminoasă.

Parcul Cherry Springs, Pennsylvania, SUA (2008), Parcul Forestier Galloway, Scoția (2009), Parcul Zselic, Ungaria (2009), Parcul lacului Clayton, New Mexic, SUA (2010), Parcul Național Big Bend Texas, SUA (2012), Parcul Național Valea Morții, California, SUA (2013), Parcul Național Northumberland și Parcul Kielder din Marea Britanie (2013), Monumentul Național Hovenweep, Utah-Colorado, SUA (2014), Parcul Național Capitol Reef Utah, SUA (2015) sunt printre parcurile stelare certificate la nivel internațional de pe Terra, de unde pasionații pot vedea stelele în toată strălucirea lor, conform www.darksky.org. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: youtube.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata