Primul transplant parţial de faţă din istorie

Primul transplant parțial de față din istorie a avut loc la 27 noiembrie 2005.

Beneficiara operației a fost franțuzoaica Isabelle Dinoire. Aceasta fusese grav mutilată de câinele său. Mai exact, în urma unei supradoze de pastile, Isabelle Dinoare a leșinat și, în cădere, s-a lovit la cap. Câinele, un labrador, a încercat să o trezească, devenind din ce în ce mai agitat și agresiv, zgâriind și mușcând fața stăpânei sale. I-a sfâșiat astfel obrajii, buzele, nasul și bărbia, partea superioară a feței rămânând, însă, intactă. Incidentul avusese loc în mai 2005.

În cadrul operației din noiembrie, desfășurată la Spitalul Universitar Amiens din Franța, echipa de chirurgi condusă de profesorul Jean-Michel Dubernard, autorul primului transplant de mână din lume, a făcut tot posibilul să preleveze pielea, grăsimea și anumite vase de sânge ale unei paciente aflate în moarte cerebrală și să i le atașeze Isabellei Dinoire.

Niciodată nu mai avusese loc o astfel de procedură medicală, până la acea vreme chirurgii realizând doar transplanturi de scalp și ureche. Isabella avea 38 de ani la momentul operației.

Deși primul transplant parțial de față din istorie a fost un succes, beneficiara trebuie să urmeze o medicație strictă pentru tot restul vieții pentru a evita posibile complicații. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata