Project Lawrence, noul program de antrenament pentru forţele speciale americane

Operaţiunile anti-gherilă şi antiterorism din Irak şi Afganistan, care au implicat în ultimii ani zeci de ţări, au făcut să reapară exigenţa unei pregătiri militare mai focalizate pe anti-insurecţie, actualizând experienţe precum cea a lui Thomas E. Lawrence, ofiţerul britanic cunoscut sub numele de ‘Lawrence din Arabia’, notează Gianandrea Gaiani, directorul revistei de analize militare „Analisi Difesa” şi comentator la Giornale Radio RAI, semnatarul unui articol publicat de revista Panorama.

În opinia lui Gaiani, mai ales „Cei şapte piloni ai înţelepciunii”, o carte de memorii şi în acelaşi timp un manual tehnic de gherilă în deşert a lui Lawrence, conţine multe indicaţii cu caracter militar dar şi social şi cultural, utile la înţelegerea mentalităţii şi modului de a lupta al acelor societăţi tribale.
Aceste elemente au fost valorificate de armatele europene care aveau o tradiţie colonială până în anii ’50, în pregătirea militarilor, dar apoi s-au pierdut pe valul provocărilor Războiului rece şi al riscului de a lupta în războaie convenţionale.

Ofiţerul britanic Thomas E. Lawrence a devenit în aceşti ani un punct de referinţă culturală pentru forţele americane. Generalul David Petreus, autorul cotiturii decisive în războiul împotriva Al¬Qaida din Irak, impunea citirea textului lui Lawrence staffului său iar astăzi forţele speciale din SUA au numit „Proiectul Lawrence” noul program de antrenament adoptat pentru operaţiunile anti¬insurgenţă.

US Special Operations Command (USSOCOM) vizează să le furnizeze membrilor forţelor speciale – Ranger, Beretele Verzi, Seal, Delta Force – instrumente nu numai tehnico-militare utile pentru a interacţiona cu societăţile locale, incluzând valori şi priorităţi. „Project Lawrence” se adresează forţelor speciale care gestionează şi Afacerile Civile – relaţiile cu populaţia – şi consultanţa militară, prin urmare antrenarea şi cooptarea forţelor locale şi a miliţiilor din sate, create în unele provincii sunite irakiene şi în unele zone din Afganistan.

„Avem nevoie de propriul nostru Lawrence din Arabia, Lawrence din Mali, Pakistan, Paraguay, Indonezia”, a declarat amiralul Eric Olson, care conduce USSOCOM şi care este convins că cheia proiectului este reprezentată de obiectivul ca majoritatea militarilor să fie în măsură să vorbească o limbă ce se poate dovedi utilă în teatre de operaţiuni precum cele din Irak şi Afganistan. Pentru moment, se cifrează la 15.000 membrii forţelor speciale din SUA care urmează cursuri de arabă, dari şi pashtun, precum şi alte limbi din zone specifice.

Despre Lawrence a început să se vorbească şi la Londra, unde vineri, 14 mai, Birkbeck University găzduieşte o conferinţă intitulată „Lawrence, arabii şi geneza războiului modern de gherilă”. Lawrence, un exponent de primă mărime al ofiţerului colonial revine în vogă şi, în pofida tehnologiilor şi armelor futuriste, conflictele anti-insurecţionale seamănă mult – şi ca durată prelungită – cu războaiele de stabilizare purtate de europeni în fostele posesiuni coloniale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata