Puterea Oscarurilor păstrează tragedia românească „Colectiv” în memoria oamenilor, spune directorul

Regizorul român Alexander Nanau spune că o dublă nominalizare la Oscar pentru documentarul său „Colectiv”, un tragic incendiu din clubul de noapte din 2015 și scandalul medical ulterior care se află în centrul filmului „nu va fi uitat”.

Șaizeci și cinci de persoane au murit după ce artificiile folosite în timpul unui concert la clubul de noapte Colectiv din București au aprins spuma de izolare inflamabilă, declanșând un incendiu nimicitor.

Filmul îl urmărește pe jurnalistul Cătălin Tolontan, ale cărui investigații au dezvăluit victime grav arse care au fost duse la spital și tratate în condiții necorespunzătoare, cu produse de curățare inadecvate, fapte legate de multe dintre decesele lor.

Mulți dintre supraviețuitori au contractat infecții în spital care încă le afectează recuperarea.

Incendiul a stârnit proteste la nivel național împotriva corupției și a lipsei de responsabilitate în România, care are unul dintre cele mai puțin dezvoltate sisteme de sănătate ale Uniunii Europene.

Proprietarii clubului Colectiv și oficialii locali au fost judecați, în timp ce investigațiile lui Tolontan au dus și la un caz mai general despre utilizarea dezinfectanților diluați în spitalele din România.

Ambele procese au condus la pronunțarea unor pedepse cu închisoarea în 2019, dar acestea nu au fost definitive și au fost atacate.

„Pentru noi a fost cel mai mult o satisfacție să știm că povestea nu va fi uitată, deoarece Oscarurile atrag într-adevăr o atenție asupra filmului fără precedent, practic pentru orice film care este nominalizat”, a declarat Nanau pentru Reuters.

Colectiv se află în cursa pentru cel mai bun lungmetraj internațional și cel mai bun lungmetraj documentar la Oscar.

Nanau a spus că un tată îndurerat a postat o scrisoare către fiul său decedat pe rețelele de socializare în ziua în care au fost dezvăluite nominalizările.

„Nu am putut găsi modalitățile de a vă ajuta pe atunci, dar cel puțin suntem fericiți acum că această poveste nu va fi uitată și, mai ales, că alți oameni pot învăța din ceea ce am pățit”, a spus Nanau, citând din scrisoare.

„Tot ce ne dorim pentru alți oameni este să nu treacă prin aceleași lucruri și să înțeleagă cum funcționează puterea, cum funcționează manipularea”.

Nanau a spus că intenționează să călătorească la Los Angeles pentru ceremonia din 25 aprilie.

„Suntem în contact permanent cu echipa de producție … Întreaga ceremonie va fi tratată ca un set de film … și cred că ar trebui să fie sigur, ar trebui să fie bine”.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata