Religii sunt multe, dar adevărul este unul singur

‘În copilărie, consideram că religia mea – budismul – este cea mai bună, iar celelalte religii sunt mai prejos. Astăzi, văd cât de naiv eram şi cât de periculoase sunt extremismele intoleranţei religioase’, scrie într-un articol publicat în The New York Times, cel de-al 14-lea Dalai Lama, Tenzin Gyatso.

În opinia lui Dalai Lama, în viitor confruntările religioase se vor înteţi şi mai mult, deoarece culturile, popoarele şi religiile se întrepătrund din ce în ce mai mult. De aceea, este absolut necesar să fie promovată coexistenţa paşnică şi buna înţelegere transfrontalieră, consideră Tenzin Gyatso. Potrivit lui Dalai Lama, sentimentul propriei exclusivităţi este conţinut în identitatea fiecărei religii.

Cu toate acestea, Dalai Lama este de părere că există posibilităţi reale de înţelegere reciprocă. ‘Păstrându-ne credinţa în propriile tradiţii, putem nutri respect şi admiraţie şi pentru alte tradiţii, le putem aprecia’, scrie Dalai Lama.
Tenzin Gyatso îşi aminteşte că a dobândit această nouă viziune de toleranţă după o întrevedere cu o călugăr din Ordinul Trappist, cunoscutul gânditor Thomas Merton. Discutând, cei doi au ajuns la concluzia că atât în religia creştină, cât şi în cea budistă locul principal îi este atribuit compasiunii. În opinia lui Dalai Lama, atenţia pentru compasiune uneşte toate religiile lumii.

Astfel, în cartea Levitului din Pentateuh se spune că trebuie să-ţi iubeşti aproapele ca pe tine însuţi. ‘Bhagavad Gita’ (carte epică sanscrită) îi ridică în slăvi pe cei care se bucură pentru bunăstarea altor fiinţe. ‘Compasiunea este la fel de prezentă şi în Islam, iar conştientizarea acestui lucru este extrem de importantă după atentatele din 11 septembrie’, scrie Tenzin Gyatso, amintind că, în Coran, Allah este caracterizat drept ‘atotiertător’.
Căutarea unor puncte comune dintre religii ar putea crea punţi de legătură într-o perioadă în care menţinerea coeziunii este mai importantă ca niciodată, conchide Dalai Lama, menţionând probleme precum pandemiile, crizele economice şi catastrofele ecologice.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata