România răspunde la expulzarea spionului său

Partea română a răspuns la reţinerea spionului său la Moscova prin expulzarea din Bucureşti a unui diplomat rus, scrie miercuri Komsomolskaia Pravda, în urma deciziei autorităţilor române de a declara persona non grata un membru al Ambasadei Federaţiei Ruse în România.

În fond, România a recunoscut prin această acţiune apartenenţa lui Gabriel Grecu la activităţi de spionaj, adaugă ziarul. Aceasta este o practică obişnuită în activitatea serviciilor speciale – în locul unui spion compromis dintr-o ţară vecină este expulzat un reprezentant oficial, care poate lucra în spionaj, mai scrie Komsomolskaia Pravda.

„Printre membrii ambasadelor noastre există desigur reprezentanţi ai informaţiilor – este o practică obişnuită. Şi activitatea acestora se află întotdeauna sub atenţia mărită a contraspionajului local”, a comentat pentru cotidianul amintit un fost ofiţer al Serviciului rus de Informaţii Externe (SVR). România a luat măsuri împotriva Federaţiei Ruse la expulzarea spionului său, scrie şi agenţia RBK.
Numele diplomatului nu a fost dezvăluit, dar a fost precizat că acesta are acelaşi rang (prim secretar) şi că el a fost declarat persona non grata, urmând să părăsească teritoriul ţării în decurs de 48 de ore, adaugă agenţia.

România expulzează un diplomat rus, scrie şi agenţia Rosbalt, precizând că diplomatul rus ocupa o funcţie similară cu cea a diplomatului român Gabriel Grecu.
România a răspuns simetric la expulzarea diplomatului român, acuzat de încercarea de a obţine informaţii militare secrete, notează portalul newsru.com, potrivit căruia în Rusia pot fi şi alţi spioni români.

Gabriel Grecu a fost reţinut luni, 16 august, în timp ce, potrivit Moscovei, încerca să obţină informaţii militare secrete de la un cetăţean rus. Diplomaţia rusă i-a dat 48 de ore ca să părăsească ţara. Potrivit Serviciului Federal de Securitate (FSB), Grecu lucra în capitala rusă „sub acoperire diplomatică” şi deţinea funcţia de prim-secretar al Departamentului politic din cadrul Ambasadei României de la Moscova.

Legat de reţinerea lui Gabriel Grecu, Moskovski Komsomoleţ scrie miercuri că serviciile speciale ruse s-au temut că acesta ar fi putut opune rezistenţă în momentul arestării, întrucât el este maestru în lupte marţiale. „În legătură cu aceasta, la reţinerea lui au luat parte doi luptători din trupele speciale ale FSB” (Serviciul Federal de Securitate), precizează cotidianul moscovit.
Ministerul de Externe al României a condamnat, marţi, „încălcarea gravă” de către autorităţile Federaţiei Ruse a prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961 prin reţinerea, luni, a diplomatului român acreditat la Moscova, precum şi prin tratamentul complet neadecvat aplicat acestuia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata