Tragedia de la Smolensk: Conţinutul cutiilor negre pare să confirme că piloţii au ignorat avertismentele

24

Conţinutul înregistrărilor cutiilor negre ale aeronavei prezidenţiale poloneze prăbuşite la 10 aprilie, în Rusia, dat publicităţii marţi, 1 iunie, la Varşovia, pare să confirme faptul că piloţii avionului au ignorat mai multe avertismente.

Potrivit transcrierii, şeful armatei aerului, generalul Andrzej Blasik, s-a aflat în cockpit cu două minute înainte de accident, dar nimic nu lasă să se înţeleagă că el ar fi exercitat presiuni directe asupra piloţilor.

În ultimele 20 de secunde se aud comenzile automate ‘Pull up’ şi ‘Terrain ahead” (avertismente pentru apropierea de sol) şi indicaţiile sistemului de navigaţie despre altitudine: 100, 90, 80, 70 şi până la 20 de metri.

Cu 50 metri de sol, turnul de control a lansat comanda ‘Orizont 101’, care ordona oprirea coborârii. Ultimele secunde sunt marcate de un zgomot al avionului, care loveşte un arbore, o ultimă comandă a turnului care ordona avionului să urce şi câteva înjurături în polonă, care se transformă în strigăt de disperare.

Rusia a predat luni Poloniei copii după înregistrările cutiilor negre, precum şi originalele stenogramelor dialogului dintre membrii echipajului. În pofida poziţiei Moscovei care a dorit ca descifrările să nu fie făcute publice, autorităţile poloneze au decis marţi să dezvăluie conţinutul înregistrărilor.

În tragedia de la 10 aprile de lângă Smolensk, în vestul Rusiei, şi-au pierdut viaţa 96 de persoane, între care preşedintele polonez Lech Kaczynski, alţi lideri politici şi militari polonezi, care urmau să participe la ceremonia comemorativă de la Katyn, locul simbol al omagierii celor 22.000 de ofiţeri polonezi ucişi în 1940 de poliţia secretă a lui Stalin (NKVD)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata