România trebuie să asigure reinserţia romilor trimişi din Franţa

Organizaţii neguvernamentale din România în problema romilor au făcut apel luni (16 august 2010) la autorităţile române să asigure integrarea celor care vor fi repatriaţi în curând din Franţa, avertizând totodată în legătură cu acţiunile ilegale ale Parisului, informează luni AFP.

”Guvernul român trebuie să se concentreze pe reinserţia socială, care nu se realizează la nivel central, cu strategii şi programe, ci la nivel local”, a declarat pentru AFP Magda Matache, directoarea Romani Criss, una dintre organizaţiile neguvernamentale cele mai implicate în apărarea minorităţii romilor.
Potrivit declaraţiilor Magdei Matache, copiii (de romi) care au locuit în Franţa trebuie să fie ajutaţi să se integreze în sistemul şcolar românesc, în timp ce celelalte persoane repatriate vor trebui să beneficieze de sprijin pentru a obţine o calificare profesională şi un loc de muncă.

”Există o nevoie acută ca guvernele să se concentreze pe soluţii pe termen lung şi mediu, şi nu pe pedepse şi negarea problemelor”, a estimat Magda Matache. Aceasta este o opinie împărtăşită şi de către directorul organizaţiei Amare Rromentza, Mihai Neacşu, care consideră că majoritatea romilor care pleacă în străinătate sunt proveniţi din comunităţi tradiţionale, foarte sărace, care trăiesc în mediul rural, ”unde există cele mai mari probleme” în educaţie şi infrastructură.

Aceste comunităţi tradiţionale nu reprezintă decât o mică parte din populaţia de romi din România. În total, între 530.000 de romi, potrivit recensământului, şi 2,5 milioane de romi, conform ONG-urilor, au cetăţenia română.

”După ce li se oferă 300 de euro de persoană şi un bilet dus cu destinaţia România, romii se întorc acasă…, unde stau una sau două săptămâni, le oferă familiilor lor 200 de euro şi pleacă din nou în Franţa cu autocarul, cu 50 sau 100 de euro. Şi scenariul se repetă”, a declarat Mihai Neacşu pentru AFP, insistând asupra măsurilor care trebuie luate de către Bucureşti pentru ameliorarea situaţiei romilor din aceste comunităţi.

Cele două organizaţii neguvernamentale şi-au exprimat, de asemenea, temerile în legătură cu posibile repatrieri ilegale, deoarece romii, ca cetăţeni ai Uniunii Europene, au dreptul de a circula în UE, cerând ca responsabili români să se deplaseze în Franţa pentru a le oferi asistenţă juridică romilor.
”Mă tem că s-ar putea ca printre cei repatriaţi să existe şi unii care încearcă să se integreze acolo” (în Franţa), a afirmat Mihai Neacşu. Bucureştiul va prezenta o strategie pentru integrarea romilor în cadrul viitoarei vizite la Paris a secretarului de stat român însărcinat cu reinserţia acestei minorităţi, adaugă AFP.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata