Ruinele unei case vechi de 2.700 de ani, descoperite în Israel

După o perioadă de ordinul miilor de ani în care au fost îngropate și uitate, ruinele unor clădiri, una datând din perioada bizantină și alta veche de aproape trei milenii, au fost descoperite de o echipă de arheologi la marginea localității Rosh Ha’ayin, în centrul Israelului, la aproximativ 17 kilometri de Tel Aviv, conform unui material publicat de Live Science.

Un anunț recent dat publicității de Autoritatea Israeliană pentru Antichități (IAA) descrie descoperirea unei ferme cu numeroase camere și dependințe ce are vechimea estimată de 2.700 de ani. Această casă măsura aproximativ 30 x 50 de metri și era formată din 24 de camere conectate la o curte centrală. Zidurile acestei case s-au conservat la o înălțime de aproximativ 2 metri, dar este posibil să fi fost și mai înalte de atât.

În curte se afla amenajat un depozit pentru grâne, conform coordonatorului săpăturilor arheologice, Amit Shadman. În perimetrul casei au fost descoperite și câteva pietre de moară folosite pentru măcinarea cerealelor, fapt care sugerează că agricultura și procesarea cerealelor erau practici răspândite în regiune în urmă cu mai bine de două milenii. „Pare că atunci, ca și acum, carbohidrații erau foarte la modă”, a glumit arheologul israelian.

Arheologii au identificat și câteva prese de ulei din piatră și două monede de argint cu efigia zeiței Atena și a unei bufnițe, animalul simbol sacru al zeiței, ce datează din secolul IV î.Hr.

În apropierea acestei case-fermă, pe un deal, a fost descoperită încă o structură cu numeroase camere, iar arheologii au ajuns la concluzia că este vorba despre o mânăstire bizantină veche de aproximativ 1500 de ani.

Pe lângă chiliile călugărilor, mânăstirea avea și o biserică cu podelele acoperite cu mozaicuri colorate viu dar și grajduri. Piesele care formează aceste mozaicuri sunt dispuse în forme geometrice complexe, iar unul dintre mozaicuri conține o inscripție în greacă prin care sunt binecuvântați cei care trec pragul bisericii în numele „preotului Theodosius”, cu mesajul: „Pacea fie cu voi cei care veniți, pacea fie cu voi cei care plecați”.

Acestea nu sunt primele descoperiri de acest fel din Israel. O altă fermă, datând din secolul VIII î.Hr. a fost descoperită în apropiere de Rosh Ha’ayin în decembrie 2014. Această fermă avea 23 de camere și curte interioară în care se afla amplasat un siloz. De asemenea, în perimetrul acestei ferme au fost descoperite și câteva prese pentru vin.

Amit Shadman a explicat că aceste două noi descoperiri arheologice atestă faptul că această regiune a fost populată de două valuri diferite de locuitori. Pe de-o parte o civilizație agricolă care a înflorit vreme de câteva sute de ani dar a cunoscut declinul în perioada elenistă, fiind urmată, la interval de timp de câteva secole de un val de coloniști creștini, stabiliți în regiune în secolul V d.Hr. În acea perioadă de timp creștinismul se răspândea cu rapiditate în Orientul Mijlociu, lucru atestat de numeroasele mânăstiri și lăcașuri de cult descoperite de arheologi.

Conform IAA, cele două ruine vor fi conservate in situ „pentru beneficiul publicului”, chiar dacă orașul Rosh Ha’ayin se extinde în această zonă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata