Rusia a „ademenit” furnizorii de gaze pentru Nabucco

Proiectul de gazoduct Nabucco, care vizează furnizarea de gaze din bazinul caspic în Europa ocolind Rusia, a ajuns în impas din cauza lipsei de gaze pentru umplerea conductei, relatează miercuri (24 februarie 2010) publicaţia Focus.

‘Nabucco a ajuns într-un impas total, deoarece Rusia a reuşit să convingă câteva ţări balcanice să se alăture South Stream, rivalul gazoductului european Nabucco, făcând uz de întreaga sa abilitate în acest sens’ – a declarat marţi într-un interviu acordat agenţiei azere de presă 1news expertul german în problemele energetice ale UE şi spaţiul CSI, Alexander Rahr.

Potrivit acestuia, ‘negocieri de mare succes se derulează în prezent între Rusia şi Turcia cu privire la South Stream – gazoduct iniţiat de Gazprom, ce ar urma să aprovizioneze cu gaze ţările europene prin Marea Neagră – şi au apărut şi unele schimbări la nivelul conducerii ucrainene, care a sugerat disponibilitatea creării unui consorţiu în domeniul gazelor cu participarea Rusiei’.

Rahr – expert la Consiliul German pentru Afaceri Externe – a atras atenţia că şi Turkmenistanul, privit iniţial ca posibil furnizor de gaze pentru Nabucco, îş i vinde în prezent aproape integral producţia de gaze fie Rusiei, fie Chinei, astfel încât, în opinia sa, pentru Nabucco rămân deocamdată disponibile doar gazele azere, dar şi acestea în cantitate insuficientă.

‘În prezent, Azerbaidjanul vinde gaze în volum mare direct Rusiei şi Iranului. Nu sunt gaze în prezent pentru Nabucco’ – a concluzionat expertul german, adăugând că ‘Occidentul îşi mai pune speranţa în Irak, însă situaţia de acolo este extrem de instabilă şi nu se ştie dacă hidrocarburile irakiene ar fi suficiente pentru aprovizionarea pieţei europene’.

Cu toate acestea, Alexander Rahr a subliniat că gazele irakiene sunt singura şansă pentru Nabucco, potrivit RIA Novosti. Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria au semnat la 13 iulie anul trecut, la Ankara, un acord interguvernamental privind construcţia conductei europene Nabucco, concepută pentru a reduce dependenţa de livrările de gaze ruseşti.

Proiectul Nabucco este estimat la 7,8 miliarde de dolari şi presupune transportul gazelor naturale în Europa via Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Bulgaria, Ungaria, România şi Austria.
Acest gazoduct ar urma să vină în continuarea celui deja construit Baku-Tbilisi-Erzurum, cu o capacitate de până la 31 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Se estimează că Nabucco va asigura 5-10% din necesarul de gaze al UE. Construcţia conductei ar urma să înceapă în 2011, iar primele livrări sunt de aşteptat în 2014.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata