Rusia ar putea da lovitura finală în războiul energetic

Luni, 13 iulie, Uniunea Europeana a perfectat un acord cu Turcia in privinta gazoductului Nabucco, un pas decisiv pentru incercarea de a gasi resurse energetice ocolind Rusia.

Si chiar daca principala tara de tranzit, Turcia, a fost cooptata in proiect, alte interese energetice ale Ankarei in Caucaz s-ar putea pune in calea cooptarii tarilor furnizoare de energie, in special a Azerbaidjanului, in proiect, noteaza Alexandros Petersen, expert in probleme de securitate energetica la Center for Strategic International Studies (CSIS), Washington, D.C si beneficiar al unei burse “Dinu Patriciu”, semnatarul articolului publicat in paginile cotidianul rus de limba engleza, The Moscow Times.

Printre alte actiuni, decizia Ankarei de a-si deschide granita cu Armenia, inchisa ca urmare a conflictului din Nagorno-Karabah, a mâniat partenerii Nabucco din Baku.

Desi presedintele turc Abdullah Gul si premierul Recep Tayyip Erdogan s-au abtinut de la pasi concreti in acest sens pe moment, ideea deschiderii granitei cu Armenia a rezonat in Turcia, in conditiile in care exista interese semnificative in ceea ce priveste normalizarea relatiilor.

Si nu este vorba doar de faptul ca estul Turciei, mai putin dezvoltat, vede in aceasta oportunitate un boom comercial, ci de faptul ca Ankara este cu ochii pe proiectele energetice din Armenia, care ar putea alimenta consumul in crestere din Turcia.

Pe de alta parte, in timp ce Bruxellesul si Washingtonul incearca sa imite faimosul proiect Baku-Tbilisi-Ceyhan prin legarea proiectului Nabucco – si astfel tarile si companiile energetice occidentale – de infrastructura energetica si de economiile din Azerbaidjan si Georgia, ele au ignorat aproape total controlul din ce in cel mai pregnant al Moscovei asupra Armeniei, potrivit analistului.

Este cunoscut ca principala tara furnizoare de energie din Caucaz este Azerbaidjanul, dat fiind bogatele sale resurse de petrol si gaze, dar si ca Georgia este la fel de importanta strategic pentru ca resursele sa ajunga pe pietele occidentale fara interferente rusesti sau iraniene.

În parte ca urmare a conflictului din Nagorno-Karabah, Armenia nu a intrat niciodata pe scena exportului de energie orientat catre Occident.

În mod paradoxal, principalul rol al UE si SUA in sectorul energetic al Armeniei a fost ajutorul pentru sustinerea financiara si tehnica a reactorului imbatrânit de la Metsamor si un studiu de fezabilitate in valoare de 2 milioane de dolari pentru noua centrala.

Însa planurile Rusiei cu privire la inlocuirea reactorului si la exportul electricitatii in Turcia, Iran si posibil si in Georgia pune asumptiile Occidentului sub semnul intrebarii.

În negocierile privind Nabucco, Turcia s-a dovedit un actor nesigur, in special ca urmare a faptului ca relatiile Ankarei cu Moscova au inflorit prin contrast cu sperantele din ce in ce mai slabe in privinta aderarii Turciei la UE.

Pe de alta parte, controlul rusesc asupra exporturilor de energie spre estul subdezvoltat al Turciei se va adauga la incertitudinile privind orientarea spre Occident a Turciei.

Prin gazoductul Iran-Armenia si gazoductul rusesc catre Erevan, Moscova si-a asigurat deja un coridor energetic nord-sud perpendicular pe rivalul sau, coridorul vest-est, orientat catre Occident.

Or, acest coridor rusesc urmeaza sa se largeasca daca Armenia va incepe sa exporte electricitate spre Iran cu ajutorul Rusiei.

De asemenea, Bruxellesul si Washingtonul cred ca izolarea internationala a Armeniei are drept consecinta faptul ca Erevanul i-a permis Rusiei sa ii influenteze sectorul energetic.

Si chiar daca acest lucru inseamna ca Armenia este izolata de proiectele orientate spre Occident, nu decurge ca Erevanul nu va deveni un nod energetic major sau nu va extinde influenta Moscovei in zona mai larga Marea Neagra-Marea Caspica.

Este important de remarcat ca estimarile realiste puncteaza ca proiectul Nabucco va fi finalizat in acelasi timp cu inlocuirea reactorului de la Metsamor, fiind posibil astfel ca câstigurile energetice ale Occidentului din Caucaz sa fie insotite de o lovitura energetica data de Rusia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata