Rusia foloseşte şantajul la negocierile privind dosarul nuclear iranian

Rusia a avertizat miercuri seară, 19 martie, că presiunile europene şi americane în legătură cu anexarea Crimeii ar putea influenţa poziţia sa în cadrul discuţiilor privind programul nuclear iranian, scrie AFP.

‘Nu am vrea să folosim aceste discuţii ca un element dintr-un joc al licitaţiilor care să ţină cont de starea de spirit din diverse capitale europene, de la Bruxelles la Washington’, a declarat viceministrul rus de externe Serghei Riabkov pentru agenţia Interfax.

‘Dacă suntem constrânşi, vom lua calea represaliilor, pentru că (…) valoarea istorică a celor întâmplate în ultimele luni şi ultimele zile din punct de vedere al restabilirii justiţiei istorice, precum şi unirea Crimeii cu Rusia sunt incomparabile cu ce facem’ în legătură cu Iranul, a spus el.

‘În ultimă instanţă, alegerea şi decizia revine colegilor noştri de la Washington şi Bruxelles’, a mai afirmat oficialul rus. ‘Finalul pozitiv al acestor discuţii depinde de ei, la fel ca faptul de a şti dacă vom lua sau nu calea represaliilor’, a adăugat Riabkov.

‘Alegerea le revine lor în întregime, nu nouă’, a subliniat el.

Demnitarul rus a făcut aceste afirmaţii la Viena unde se desfăşoară în prezent negocierile dintre marile puteri şi Iran care şi-au exprimat miercuri mulţumirea în faţa noilor discuţii ‘utile’.

‘Am avut discuţii substanţiale şi utile’, a dat asigurări Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton, care conduce negocierile în numele Grupului 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) în faţa lui Mohammad Javad Zarif, ministrul iranian de externe. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata