Rusia, Turcia, Polonia şi România, cele mai interesante pieţe est-europene

Rusia, Turcia, Polonia şi România sunt pieţele est-europene cele mai interesante în momentul de faţă, susţine Mark Mobius, preşedintele executiv al Franklin Templeton, compania care administrează Fondul Proprietatea, într-un interviu acordat revistei americane Time.

Deşi pieţele emergente au fost lovite în 2008 şi 2009 de criza subprime, ulterior a existat o revenire incredibilă, în medie de 60% într-un an şi de 100% în cazul unora dintre pieţe.
Deşi condiţiile diferă de la regiune la regiune, în urma bilanţului se poate spune că economiile pieţelor emergente sunt într-o formă bună, crede Mobius. Spre exemplu, argumentează acesta, în ceea ce priveşte rezervele în valută străină, pieţele emergente au depăşit ţările dezvoltate.

Trendul a început în 2005, iar acum diferenţa este în creştere, adaugă el. În ceea ce priveşte Europa de Est, Mobius crede că regiunea se bucură de numeroase avantaje cum ar fi populaţia bine educată şi bine instruită şi preţul scăzut al forţei de muncă.

Cu toate aceste, ţările Europei de Est suferă de pe urma multor probleme proprii, în condiţiile în care băncile au făcut împrumuturi ipotecare în yeni şi franci elveţieni, fără să ia în calcul posibilitatea că moneda lor să va prăbuşi, iar clienţii vor fi în mare încurcătură. Prin urmare, aceste ţări se confruntă cu probleme care vor necesita timp pentru a fi rezolvate.

‘Dar, din nou, vorbim despre o perioadă de 2-3 ani. Între timp, vor exista, selectiv, unele oportunităţi pe pieţe. Dar este încă puţin prea devreme pentru asta’, susţine preşedintele Franklin Templeton. Pentru Mobius, piaţa est-europeană care arată cel mai interesant în acest moment este cea din Rusia, urmată, în această ordine, de Turcia, Polonia şi România.

Întrebat ce profituri sunt de aşteptat de la pieţele emergente, într-un orizont de 10 ani, Mobius crede că nu există nicio posibilitate de a face predicţii privind profitul rezultat dintr-un portofoliu de acţiuni atât de diversificat. Pentru pieţele emergente, profitul a fost, în general, de aproximativ 9%, acesta reprezentând media pentru mulţi ani.
Desigur, au existat ani, ca 2009, când puteai face un profit de 60%, însă vorbim aici despre suişuri şi coborâşuri pe o perioadă lungă de timp, a explicat Mobius. Potrivit acestuia, în 2010 se aşteaptă o creştere economică de 2% sau 3% pentru ţările dezvoltate şi una în medie de peste 5% pentru pieţele emergente.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata