Sancţiunile mai dure impuse Rusiei ar putea afecta ritmul de creştere al economiei Germaniei

Cresterea economiei germane ar putea fi redusă cu până la 0,9 puncte procentuale anul acesta și cu 0,3 puncte procentuale anul viitor dacă UE va impune sancțiuni economice mai dure Rusiei, pentru acțiunile sale din Ucraina, se arată într-un articol apărut în revista germană ‘Stern’, transmite Reuters.

Publicația citează un studiu confidențial al Comisiei Europene în care sunt prezentate scenarii pentru fiecare stat membru care arată impactul eventualei înăspriri a sancțiunilor.

În prezent, estimările Comisiei Europene indică un avans al PIB-ului Germaniei de 1,6% în 2014 și de 2% în 2015. Raportul citat de ‘Stern’ arată că sancțiunile ar duce la o reducere a ritmului de creștere în urma înăspririi sancțiunilor, din cauza majorării prețului la energie.

Sancțiunile atenuate, cum ar fi blocarea importurilor de bunuri de lux din Rusia, sau extinderea listei de politicieni și oameni de afaceri cu interdicție de a călători în UE, vor încetini avansul PIB-ului Germaniei cu 0,1 puncte puncte procentuale anul acesta și anul viitor, susține ”Stern”. Dar cel mai pesimist scenariu pentru Berlin ar fi eventualitatea interzicerii importurile de țiței și gaze naturale din Rusia și înghețarea activelor financiare rusești și a mișcărilor de capital, se arată în raport.

Se estimează că Germania obține din Rusia 46% din necesarul de gaze naturale și 37% din necesarul de țiței.

Washingtonul a interzis intrarea în Statele Unite mai multor politicieni ruși și lideri de afaceri de la mijlocul lunii martie, în primul val de sancțiuni împotriva anexării Crimeii de către Moscova, urmat de Uniunea Europeană și Japonia. La 28 aprilie, Washingtonul a adoptat noi sancțiuni împotriva a șapte oficiali ruși și 17 companii pe fondul tensiunilor în creștere în Ucraina.

Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat că cel mai recent pachet de sancțiuni americane ar putea afecta negativ industria high-tech din Rusia.

Agenția de evaluare financiară Standard & Poor’s a retrogradat recent ratingul pe termen lung a Rusiei, precum și calificativele unor companii din Rusia, pe fondul valului de sancțiuni impuse de Occident împotriva Moscovei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata