Sezonul şi vremea influenţează dezvoltarea sclerozei în plăci

Scleroza în plăci este mai activă primăvara şi vara, perioadă în care noile leziuni cerebrale apărute în cadrul bolii se produc de două-trei ori mai frecvent decât în restul anului, afirmă un studiu preluat de AFP.

‘Studiul nostru a arătat că numărul noilor leziuni depistate la scanarea creierului este de două-trei ori mai mare din martie până în august decât în celelalte luni ale anului’, spune dr Dominik Meier, de la spitalul Brigham and Women din Boston (Statele Unite), autorul principal al studiului apărut în numărul din 31 august al revistei ‘Neurology’, publicaţie a Academiei Americane de Neurologie.

Cercetătorii au analizat imaginea creierului la 44 de persoane, scanarea făcându-se între 1991 şi 1993, în legătură cu condiţiile meteorologice din perioada menţionată. Au fost luate în considerare temperaturile zilnice, radiaţiile solare şi precipitaţiile din zona Boston, unde locuiau participanţii la studiu. Aceştia aveau între 25 şi 52 de ani la începutul cercetării şi sufereau toţi de scleroză în plăci, dar nu urmau niciun tratament.

După un an, autorii studiului au depistat în total 310 leziuni noi ale creierului la 31 de participanţi, adică peste 70% din membrii grupului, în timp ce ceilalţi 13 n-au suferit noi leziuni pe perioada cercetării.
Autorii studiului au constatat că temperaturile mai ridicate şi radiaţiile solare mai puternice erau asociate cu o intensitate mai mare a sclerozei în plăci. În schimb, n-a fost stabilită nicio legătură între agravarea bolii şi precipitaţii.

Scleroza în plăci este o boală neurologică, caracterizată prin distrugerea progresivă a stratului care protejează nervii creierului şi a măduvei spinării, cauza rămânând necunoscută.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata