Slovacii şi cehii: noua prietenie de după separare

De când nu mai trăiesc în cadrul aceluiaşi stat, cehii şi slovacii se iubesc mai mult decât înainte iar simpatiile reciproce sunt mai mari ca niciodată iar asta nu doar din punct de vedere politic şi economic ci şi la nivel interuman, comentează ziarul austriac Die Presse, în ediţia de joi.

La aproape două decenii de la separarea paşnică de la cumpăna dintre anii 1992-1993, cehii şi slovacii se apropie tot mai mult unii de alţii, simpatiile reciproce fiind mai mari ca niciodată, atât la nivel politic şi economic cât şi la nivel interuman.
Ceea ce îi îndeamnă pe politicienii celor două ţări la discursuri emoţionante este experimentat de cetăţenii obişnuiţi în viaţa de zi cu zi. Mai ales în lumea spectacolului ia avânt o ‘renaştere a Ceho-Slovaciei’- spre deosebire de fosta Cehoslovacie între cele două nume de ţări fiind pusă o cratimă.

Showurile TV Ceho-Slovace ţin în faţa televizoarelor milioane de telespectatori, în timp ce muzicienii slovaci umplu sălile de concert cehe iar destinele personalităţilor din Cehia umplu tabloidele slovace. Politica se vede obligată să meargă în pas cu curentul şi o face în mod evident cu plăcere, potrivit Die Presse.
‘Trei cuvinte caracterizează relaţia dintre Cehia şi Slovacia: încredere, prietenie şi cooperare’, descria relaţiile bilaterale premierul slovac Iveta Radicova, la o conferinţă de presă cu omologul ei ceh, Petr Necas. Slovacia este ‘vecinul nostru cel mai apropiat şi cel mai apropiat prieten’, remarca la rândul său premierul ceh.

Chiar şi în materie de iubire, politicienii o iau înainte. Preşedintele ceh Vaclav Klaus este astfel căsătorit cu slovaca Livia Klausova iar fostul premier social-democrat Jiri Paroubek şi-a părăsit fosta soţie pentru o slovacă mai tânără. Sondajele de opinie confirmă această relaţie tot mai afectuoasă şi mai sinceră. Cehii se simt astfel cel mai bine înţeleşi de către slovaci, în timp ce nicio altă naţiune nu este mai iubită în Slovacia aşa cum sunt cehii.

Iar de când ambele naţiuni au învăţat să fie mândre pentru propriul stat au dispărut chiar şi micile resentimente care se făceau auzite pe ici şi colo, referitor la ‘cehii aroganţi’ respectiv ‘slovacii rămaşi în urmă’.

La televiziune şi la cinematografe separarea din 1993 nu s-a făcut oricum simţită. Filmele străine sunt de exemplu preluate în Slovacia pur şi simplu cu sincronizarea cehă, inclusiv din motive financiare. De Crăciun, tradiţionalele ecranizări cehe ale poveştilor, în care joacă un mare număr de actori slovaci, reprezintă de când lumea programul preferat al familiilor slovace.

Muzicienii şi actorii nu au trasat niciodată o graniţă între cele două ţări atunci când este vorba de turnee ‘interne’ pentru concerte sau apariţii în piese de teatru şi seriale TV de-o parte şi de alta a râului Morava (graniţa naturală între cele două ţări). Dacă anterior muzica cehă domina în Slovacia, acum muzica slovacă este mai populară ca niciodată în Cehia.

După marele succes al musicalului ‘Ceho-Slovacia caută un Superstar’, produs în colaborare de posturile de televiziune private Nova (Cehia) şi Markiza (Slovacia), posturile concurente lucrează şi ele febril la proiecte asemănătoare.
Naţionalele de fotbal ale celor două ţări lucrează de asemenea febril la un plan de creare a unei ligi comune de fotbal, care ar putea deveni realitate deja din toamna lui 2012.

Aici se mai adaugă faptul că numeroşi slovaci merg să studieze la Praga sau fac carieră în fosta capitală comună. În schimb, în ce priveşte berea, fiecare este mândru de propria marcă. Fostul premier ceh Milos Zeman, de exemplu, a devenit cât se poate impopular în Slovacia după ce afirmase că berea slovacă ‘poate fi folosită cel mult la spălat pe dinţi’.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata