Spania: Lupta împotriva terorismului islamist se duce şi în spaţiul cibernetic

Strategia națională a Spaniei în privința luptei împotriva terorismului islamist prevede închiderea paginilor web care îi susțin pe mujahedini și ideile lor și arestarea celor care împrăștie informații legate de jihadism în spațiul cibernetic, semnalează marți cotidianul ABC.

Cu Planul strategic național pentru lupta împotriva fenomenului radicalizării violente, pe care guvernul îl va aproba în săptămânile următoare, autoritățile vor să pună capăt impunității cu care jihadiștii difuzează în Spania, pe internet, comentarii pline de amenințări la adresa locuitorilor țărilor occidentale. În cadrul acestui plan, un loc special îl are un capitol din cadrul strategiei privitoare la combaterea integrismului terorist în spațiul cibernetic.

Cu acțiuni pe plan intern (în rândul celor care duc la capăt radicalizarea) și extern (trimiterea de agenți spanioli ai forțelor de ordine pe teren, în zonele de risc), Planul prevede și ca secretariatul de stat pentru siguranță să dirijeze lupta împotriva activismului jihadist pe internet, prin intermediul Centrului spaniol pentru coordonarea luptei antiteroriste.

Capacitatea fundamentaliștilor islamici de a recruta și îndoctrina în scopul apărării ideologiei radicale, pe internet, aduce grave amenințări la adresa siguranței naționale, explică ABC. Prin rețelele sociale, și nu numai în Spania, musulmanilor din Occident li se cere să comită atentate sinucigașe, fără discriminare; aceștia sunt îndemnați să lupte în Siria, Irak sau Mali și sunt învățați, tot pe internet, cum se încarcă un pistol sau cum se fabrică o bombă.

Potrivit cotidianului spaniol, exemple ale unor astfel informații difuzate pe rețelele sociale sau prin pagini de internet sunt numeroase.

În urmă cu doar o săptămână, guvernul spaniol arăta că apreciază drept prioritară pentru siguranța națională combaterea terorismului jihadist sub toate formele acestuia și atrăgea atenția asupra riscului întoarcerii teroriștilor care s-au format în Siria sau Mali. Terorismul jihadist continuă să fie una dintre principalele amenințări la adresa siguranței naționale a Spaniei, se explica la acel moment.

Anterior, cotidianul El Pais dezvăluia faptul că Poliția și Garda Civilă din Spania cercetează 837 de dosare de terorism, dintre care 368 corespund terorismului islamic, iar Ministerul spaniol de Interne consideră că riscul unor atentate islamiste în Spania este ridicat, astfel că nivelul de alertă se află la 2 — risc probabil de atentate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata