Spania, un aliat important al SUA în primirea deţinuţilor de la Guantanamo

Spania este printre primii aliaţi ai SUA în a ajuta Administraţia Obama în importanta misiune, încadrată în lupta împotriva terorismului, de a închide centrul de detenţie de la Guantanamo.

Guvernul american, care îşi vede paralizate eforturile în propria ţară din cauza opoziţiei politice şi a oportunismului, se vede obligat să recurgă la aliaţi precum Spania pentru a reduce numărul acestor deţinuţi.
Sprijinul Spaniei este crucial pentru a convinge şi alte ţări, poate chiar şi Congresul SUA, să coopereze în acţiunea de a închide Guantanamo şi de a-i impedica pe terorişti să se folosească de acest simbol pentru a atrage noi adepţi, notează ziarul El Pais.

Dincolo de ameliorarea condiţiilor de detenţie de la Guantanamo şi de reluarea proceselor militare, închiderea centrului rămâne un imperativ pentru securitatea naţională. Guantanamo este un simbol al lipsei de legalitate şi al ipocriziei care au făcut jocul teroriştilor.
Preşedintele Barack Obama a enumerat repercusiunile negative ale centrului asupra securităţii naţionale când în mai a subliniat că ‘a creat mai mulţi terorişti în lume decât cei închişi acolo’.

Orice plan de închidere a Guantanamo trebuie să includă transferarea a zeci dintre ei în alte ţări, pentru că legile internaţionale limitează transferul deţinuţilor în acele ţări în care aceştia ar putea fi victime ale abuzurilor şi torturilor. Spania a acceptat această responsabilitate asumând provocarea de a ajuta la eliminarea acestui mijloc recrutare a noi terorişti.

Iniţial s-a angajat să primească doi deţinuţi, dar recent şi-a mărit oferta la cinci, când a văzut cât este de important să fie oferită găzduire acestor deţinuţi. Este vorba de un ajutor, cu atât mai important, cu cât în aceste momente Congresul american a refuzat tranşant să mai primească vreun deţinut pe teritoriul său.
Că Spania este una dintre primele care acţionează în acest sens este important ca exemplu pentru alte ţări europene, precum Germania, care se pot acum alătură misiunii de a închide Guantanamo.

Iniţial, Germania a refuzat să primească deţinuţi din această bază, dar potrivit unor informaţii recente pare să se fi decis să primească câţiva dintre ei. Acest pas al Germaniei ar putea împinge Franţa să accepte câţiva deţinuţi în plus faţă de cei primiţi până acum. Iar exemplu lor ar putea fi urmat de altele, care ar ajuta astfel Administraţia Obama să închidă acest centru.

Guvernul Obama nu s-a abătut de la angajamentul său de a închide Guantanamo, în pofida opoziţiei politice acerbe pe această temă. Acum SUA depinde mai mult ca oricând de aliaţii lor pentru a putea merge înainte cu acest obiectiv, iar Spania s-a arătat dispusă să facă ceea ce i s-a cerut şi chiar mai mult.
Spania şi alte ţări sunt conştiente că dacă sporeşte incitarea la terorism şi recrutarea de terorişti, pericolul ameninţă nu doar SUA, ci lumea întreagă. Şi de la Congresul SUA se aşteaptă o viziune mai inteligentă pentru ca acest capitol tragic al istoriei americane să fie închis definitiv.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata