Spioni şi rasism la Ikea?

Ikea a fost descrisa drept “multinationala Teflon”, din cauza imaginii sale pozitive, aparent imposibil de zdruncinat. Recent insa, o carte scrisa de unul din fostii responsabili inalti ai companiei face o descriere sumbra a practicilor din cadrul companiei. Autorul sustine ca gigantul suedez al mobilei este condus asemenea unei secte, mustind de spioni, minciuni si rasism, noteaza publicatia germana Der Spiegel.

Fondatorul IKEA, Ingvar Kamprad, unul dintre cei mai bogati oameni ai planetei, este considerat de catre toata lumea un om obisnuit, care traieste o viata modesta, fiind asemenea mobilei sale: simpla, onesta si din lemn. Omul care vrea sa desfiinteze aceasta imagine pozitiva este Johan Stenebo, din Stockholm, care a lucrat timp de 20 de ani la Ikea. Traiectoria sa profesionala l-a adus la cel mai inalt nivel de management al companiei, ba chiar in postul de asistent personal al lui Kamprad.

Stenebo a parasit Ikea in urma cu 9 luni dupa dispute cu managementul si a scris recent o carte intitulata “Sanningen om Ikea” (“Adevarul despre Ikea”), care a suscitat multa atentie in Suedia, fiind de altfel pentru prima data in cei 60 de ani de existenta a companiei când sunt facute in public comentarii negative de catre unul dintre angajatii sai de la vârf.

Potrivit Der Spiegel, este clar ca prin aceasta carte care are 14 capitole continând toate “rufele murdare” ale companiei, autorul sau incearca sa se razbune. Pe de alta parte, Stenebo sustine ca publicarea cartii era pentru el o chestiune de morala. De altfel, in dedicatia catre mama sa Christina, de la inceputul cartii, Stenebo ii multumeste acesteia pentru faptul de a-l fi invatat despre “puterea unei constiinte curate”.

Ideea centrala a cartii este ca perceptiile comune despre Ikea si Kamprad sunt false. De fapt, sustine autorul, intreaga companie este o retea de minciuni bine ascunse si calculate. Spre exemplu, povestile care vorbesc despre faptul ca fondatorul companiei traieste modest, intr-o casa cu o aceeasi sofa veche de 30 de nai. Acest tip de povesti, sustine fostul responsabil Ikea, au fost pur si simplu inventate de catre Kamprad si dupa aceea raspândite prin mass-media binevoitoare.

Acuzatiile lui Stenobo ii vizeaza si pe cei doi fii ai fondatorului companiei, Mathias and Peter, promovati in managementul de top al IKEA, in urma cu cinci ani. Pe fiul cel mare, Peter, care dupa cât se pare va deveni mostenitorul companiei, Stanebo il descrie ca pe un “rasist incompetent”, insa oricine il critica pe acesta pentru atitudinea sa sovina va fi redus la tacere de catre patriarhul Ingvar.

Potrivit lui Stenebo, Ikea nu este o companie multinationala obisnuita. Afacerea, cu 135.000 de agajati in 44 de tari, este condusa doar de familia fondatorului. El isi conduce compania ca pe o secta, sustine Stanebo, acesta fiind unul dintre motivele pentru care criticile la adresa Ikea au iesit rar la suprafata. Stenebo afirma ca Ikea este una dintre cele mai secretoase companii din lume. Spre marele necaz al presei din Suedia, Kamprad da extrem de rar interviuri si atunci când o face, jurnalistii sunt atent selectati pentru a scrie articolele asa cum doreste Kamprad.

Pe de alta parte, Stenebo acuza Ikea de metode de angajare cum ar fi cele folosite de fosta politie secreta germana Stasi. Stenebo vorbeste de o retea de informatori in cadrul companiei, care il pot contacta pe Kampard direct prin telefon si fax la vila sa din Elvetia, si au sarcina de a-l informa in mod regulat despre atmosfera din companie si despre bârfe.

Potrivit lui Stenebo, sediul suedez al Ikea a fost zguduita de o lupta pentru putere la sfârsitul anilor ’90, in timpul caruia spioni s-au implicat activ pentru a-i aduce pe angajati de partea lui Kamprad. Conflictul a mers atât de departe in unele momente, incât plutea sentimentul ca intreaga companie era divizata pro si contra lui Ingvar.
La nivelul executiv, sustine Stenebo, strainii au fost adesea considerati drept “negri”. Dupa cât se pare, acestia nu au nicio sansa de promovare in cadrul companiei, un aspect pentru care Stenebo da vina pe paranoia din ce in ce mai mare a lui Kamprad.

În pofida faptului ca este cea mai mare companie de mobila, Ikea este condusa in mod exclusiv de persoane din mica localitate Älmhult din regiunea suedeza Smaland – orasul unde a crescut Kamprad. Importanta sângelui si a locului de nastere in cadrul Ikea nu este o coincidenta, sustine Stenebo, pentru care rasismul din companie este sfidator.

Pe de alta parte, fostul responsabil pretinde ca de la mijlocul anilor ’90, Ikea a cumparat tacerea mai multor ONG-uri, oferindu-le bani, printre care si Greenpeace, care respinge ferm acuzatiile. Spre exemplu, atunci când Ikea a fot facuta responsabila pentru taierea unor sectiuni de padure tropicala in partea malayeziana a insulei Borneo, Greenpeace a pastrat tacerea asupra faptului ca era implicata in afacere si i-a aparat in mod public pe suedezi, sustine Stenebo.

De ce s-a decis Stenebo sa scrie cartea exact in acest moment? Potrivit propriei marturii, in urma cu câteva luni, autorul cartii a avut o disputa serioasa cu mostenitorul companiei, Peter. În urma acesteia, lui Stanebo i-a devenit clar ca are o constiinta si nu o mai poate ignora. Întrebata despre cum comenteaza afirmatiile din carte, Ikea a raspuns prin departamentul sau de presa ca acestea sunt pur si simplu opiniile unui individ, fara a face alte comentarii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata