SPORTURI MAI PUŢIN CUNOSCUTE: Wrestling în ulei de măsline

22

Wrestlingul în ulei de măsline este sportul național al Republicii Turcia. După cum era de așteptat, denumirea acestui sport (”yađlý güreț” în limba turcă) provine de la faptul că, înainte de a se lua la trântă, cei doi combatanți se ung pe întregul corp cu ulei de măsline.

”Echipamentul” este alcătuit doar dintr-o pereche de ”kisbet”, adică pantaloni de piele, strâmți, a căror lungime depășește cu puțin genunchii și a căror greutate este de aproximativ 13 kg. Terenul este gazon natural. Regulile sunt simple: un luptător câștigă dacă își imobilizează adversarul pe spate sau dacă îl ține în aer și face 3 pași. Scopuri deloc ușor de atins, având în vedere că uleiul cu care sunt unși luptătorii creează mari probleme la prinderea adversarului.

Competiția anuală de wrestling în ulei de măsline are loc în orașul turcesc Edirne, lângă granița cu Bulgaria.

După Jocurile Olimpice, turneul de la Edirne, numit Kirkpinar, este cea mai veche competiție sportivă din lume, fiind ținută începând cu anul 1362. Pentru această performanță, evenimentul a intrat și în Cartea Recordurilor. Legenda spune că, într-o zi din secolul al XIV-lea, un grup de 40 de soldați otomani, din plictiseală, au început să se ia la trântă în zona actualului oraș Edirne.

Doi dintre ei s-au luptat întreaga noapte, după care au murit de epuizare, fără ca vreunul să iasă învingător. Trupurile lor au fost îngropate la umbra unui smochin din apropiere, iar a doua zi, s-a observat un fir cristalin de apă ce curgea de lângă rădăcinile copacului. Micul pârâu a fost denumit ”Kirkpina”, adică ”sursa celor patruzeci”, în amintirea soldaților otomani.

Totodată, concursul de la Edirne este cea mai mare competiție de wrestling în ulei de măsline din lume. La startul competiției se prezintă peste 1000 de concurenți și nu rareori se întâmplă ca luptele să fie privite din tribune de președintele în exercițiu al Turciei. Luptele țin, în general, trei zile și sunt organizate la sfârșitul lunii iunie.

Concurenții sunt numiți ”pehlivani”, cuvânt de origine persană care înseamnă ”erou” sau ”campion”. La finalul concursului e premiat doar un singur bărbat, care devine Bașpehlivan. De-a lungul timpului, concursul s-a soldat și cu incidente mai puțin fericite. Astfel, unul dintre participanți, Ali Selim, a luptat cu adversarul său peste zece ore, murind, din cauza epuizării, la scurt timp după ce s-a încheiat bătaia. Din acest motiv, începând cu anul 1975, au fost introduse limite de timp, de 30-40 de minute per meci. Dacă nici unul dintre cei doi combatanți nu reușește să câștige, partida se prelungește cu încă 10-15 minute.

Câștigătorul turneului primește suma de 100.000 de dolari și titlul de ”Campion al Turciei’‘. Sportivul care obține această performanță de trei ori la rând este premiat și cu o centură de aur, în greutate de 1.5 kg. La ediția din 2014, cea cu numărul 653, câștigător a fost desemnat atletul Fatih Atli.

Fiecare pehlivan are și un ucenic, pe care îl instruiește în tainele acestui sport, urmând ca la momentul retragerii din activitatea competițională, ucenicul să îi ia locul. O altă tradiție specifică acestui sport este ca, în cazul în care un luptător tânăr învinge un adversar cu mai multă experiență, primul este obligat, la finalul partidei, să îi sărute mâna ”veteranului”.

De-a lungul timpului, competiția a fost anulată de doar 70 de ori.

Deși sportivii care nu au naționalitate turcă nu pot concura la Edirne, există campionate de wrestling în ulei de măsline și în alte țări, disciplina câștigând popularitate și în afara Turciei începând cu anii ’90.Un turneu european se desfășoară anual la Amsterdam, însă sportul câștigă din ce în ce mai mulți adepți în multe alte țări, precum Japonia. În plus, chiar dacă evenimentul sportiv din Edirne nu se adresează și reprezentantelor sexului frumos, acestea pot, la rândul lor, practica acest sport. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News