SUA au identificat mari rezerve de minereuri în Afganistan

SUA au descoperit rezerve de minereuri neexploatate în Afganistan, în valoare de aproximativ 1 trilion de dolari, cu mult peste orice rezerve cunoscute anterior şi suficiente pentru a modifica fundamental economia afgană şi, probabil, războiul din această ţară, potrivit unor înalţi oficiali guvernamentali americani, citaţi de The New York Times.

Rezervele necunoscute anterior – printre care filoane imense de fier, cupru, cobalt, aur şi metale industriale ca litiul – sunt atât de mari şi conţin atât de multe minereuri esenţiale pentru industria modernă încât Afganistanul ar putea fi transformat într-unul dintre cele mai importante centre miniere din lume, sunt de părere oficialii menţionaţi.

O notă internă a Pentagonului afirmă că Afganistanul ar putea deveni „Arabia Saudită a litiului,” o materie primă-cheie pentru fabricarea de baterii pentru laptopuri şi BlackBerry.
Bogăţia minerală din Afganistan a fost descoperită de o mica echipă de geologi americani şi oficiali de la Pentagon, iar guvernul afgan şi preşedintele Hamid Karzai au fost informaţi recent, au precizat oficialii americani.

Deşi ar putea dura mai mulţi ani pentru a dezvolta o industrie minieră, potenţialul este atât de mare încât oficiali şi directori din industrie cred că ar putea atrage investiţii masive, chiar înainte ca minele să fie profitabile, oferind locuri de muncă ce ar putea distrage atenţia de la război.
Valoarea rezervelor minerale nou descoperite fac să pară minusculă dimensiunea economiei afgane afectate de război, în mare parte bazată pe producţia de opiu şi traficul de droguri, precum şi ajutorul acordat de SUA şi alte ţări industrializate.

PIB-ul Afganistanului este de numai aproximativ 12 miliarde dolari. „Va deveni coloana vertebrală a economiei afgane”, a spus Jumriany Jalil, un consilier al ministrului afgan al industriei miniere. Oficialii americani şi afgani au convenit să discute despre descoperirile minerale la un moment dificil în războiul din Afganistan, când administraţia Obama este dornică de ştiri pozitive despre această ţară.

Totuşi, oficialii americani recunosc şi că descoperirile vor avea un impact cu două tăişuri. În loc să aducă pacea, noua bogăţie i-ar putea determina pe talibani să lupte cu mai multă înverşunare pentru a redobândi controlul asupra ţării.
Totodată, corupţia deja endemică în guvernul Karzai ar putea fi amplificată, în special dacă o mână de oligarhi bine conectaţi, unii cu legături personale cu preşedintele, va obţine controlul asupra resurselor.

Afganistanul are o lege privind mineritul, elaborată cu ajutorul consilierilor de la Banca Mondială, dar niciodata nu s-a confruntat cu o provocare atât de serioasă.
„Nimeni nu a testat această lege, nimeni nu ştie cum va rămâne ea în vigoare într-o luptă între guvernul central şi provincii”, a declarat Paul Brinkley, subsecretar adjunct al apărării pentru mediul de afaceri şi lider al echipei Pentagonului care a descoperit rezervele.

În acelaşi timp, oficialii americani se tem că China avidă de resurse va încerca să domine exploatarea bogăţiei minerale din Afganistan, fapt care ar putea supăra SUA, având în vedere investiţiile lor importante în regiune.
O altă complicaţie este că, deoarece Afganistanul nu a avut niciodată multă industrie grea anterior, are puţină sau nicio legislaţie privind protecţia mediului. Lipsită practic de o industrie sau infrastructură de exploatare astăzi, va fi nevoie de zeci de ani până când ţara va putea exploata pe deplin bogăţia sa minerală.

Zăcămintele sunt răspândite pe întreg teritoriul ţării, inclusiv în sud şi în regiunile estice, de-a lungul graniţei cu Pakistanul, unde s-au purtat cele mai intense lupte în timpul războiului condus de SUA împotriva insurgenţei talibane. Pentagonul a început deja demersuri pentru a-i ajuta pe afgani să stabilească un sistem care să se ocupe cu exploatarea minereurilor.
Firme internaţionale de contabilitate care au expertiză în contracte de exploatare au fost angajate să se consulte cu Ministerul afgan al minelor şi se pregătesc date tehnice pentru a fi prezentate unor companii miniere multinaţionale şi altor potenţiali investitori străini. Pentagonul îi ajută pe oficialii afgani să prezinte ofertele privind drepturile de exploatare în toamnă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata