SUA continuă planul de a ține la distanță migranții din America Centrală

12

În zilele dinaintea inaugurării președintelui SUA Joe Biden, soldații mexicani care patrulau pe malul râului larg Suchiate au găsit puțini migranți în mijlocul fluxului de comerț din Guatemala.
Explicația probabilă se află la sute de kilometri spre sud, unde forțele de securitate guatemaleze care foloseau bastoane au învins una dintre cele mai mari caravane de migranți legați de SUA adunate vreodată, potrivit unui fotograf Reuters și altor martori.

„Suntem speriați”, a declarat migrantul hondurez Rosa Alvarez unui reporter prin telefon, în timp ce fugea împreună cu mulți alții spre dealurile din apropiere, cu doi copii lângă.

Operațiunea a făcut parte dintr-un efort condus de SUA, urmărit de administrațiile americane din trecut și accelerat sub fostul președinte Donald Trump, pentru a presiona mai întâi guvernul mexican și apoi guvernele din America Centrală să oprească migrația la distanță de granița cu SUA.

Sub administrația Biden, aceeași strategie generală va continua probabil, cel puțin pe termen scurt, potrivit a șase surse americane și mexicane care au cunoștințe despre discuții diplomatice.

Biden a dezvăluit treptat multe politici de imigrație din epoca Trump. Cu toate acestea, noua administrație a încurajat Mexicul și Guatemala să mențină aplicarea frontierelor în țările lor pentru a stopa migrația spre nord, potrivit a doi oficiali mexicani și un oficial al SUA, toți vorbind sub condiția anonimatului.

Diplomații și experții din grupurile de reflecție privind imigrația au declarat pentru Reuters că ar fi convenabil din punct de vedere politic ca administrația Biden să păstreze solicitanții de azil și alți migranți de la drumeții în masă la granița de sud a țării, mai ales că Mexicul și Statele Unite sunt devastate de pandemia de coronavirus și caută să împiedice răspândirea.

De asemenea, au spus că orice grabă către frontiera SUA ar putea oferi muniție oponenților politici ai lui Biden pentru a scufunda restul agendei sale de imigrare, care include furnizarea unei căi către cetățenie pentru imigranții aflați deja în Statele Unite și reducerea numărului de cereri de azil.

Cu toate acestea, administrația Biden nu a aprobat în mod specific acțiunile militarizate și a promis să trateze migranții cu demnitate.

„Vor ca țările relevante să aibă controale adecvate la frontieră”, a spus un fost oficial american cunoscător al acestei chestiuni, care a vorbit și el sub condiția anonimatului. „Nu înseamnă că îi împiedică pe toți și îi resping pe migranți. Acesta nu este obiectivul aici. ”

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a refuzat să comenteze, referindu-se la observațiile publice recente ale Robertei Jacobson, asistent special al președintelui specializat la granița de sud-vest.

Jacobson a declarat reporterilor într-un apel recent că administrația nu a discutat cu Mexicul în mod specific despre modul în care își desfășoară forțele de securitate pe propriul său teren. Ea a adăugat însă că diplomații celor două țări, precum și Biden și președintele mexican Andrés Manuel López Obrador, au vorbit despre necesitatea de a lucra în comun la gestionarea migrației. Ea a subliniat importanța abordării cauzelor sale fundamentale, precum sărăcia și corupția.

Alți doi oficiali ai administrației, inclusiv Juan Gonzalez, consilierul principal al politicii din America Latină, au subliniat recent sprijinul SUA pentru aplicarea imigrației la sud de granița SUA.

“Trebuie să recunosc aici munca pe care președintele (guatemalian) (Alejandro) Giammattei a făcut-o în gestionarea fluxurilor de migrație atunci când au început caravanele”, a declarat Gonzalez pe site-ul de investigații El Faro, după represiunea din ianuarie.

Guvernul mexican a informat noua administrație americană că intenționează să mențină în vigoare măsurile actuale de aplicare a imigrației, deoarece este în interesul suveran al Mexicului să își securizeze propriile frontiere, a spus un înalt oficial mexican, vorbind cu condiția anonimatului.

Biden se confruntă deja cu presiuni din partea liderilor parlamentari republicani care acuză administrația sa că subminează aplicarea imigrației.

Noua administrație a „schițat o propunere masivă de amnistie generală care ar împiedica aplicarea legilor americane, în timp ce creează noi stimulente imense pentru ca oamenii să se grăbească aici în același timp ilegal”, a declarat Mitch McConnell, liderul minorităților din Senatul Republican din Kentucky, la nivelul Senatului. după prima zi de mandat a lui Biden.

Oficialii Biden au pledat în repetate rânduri solicitanților de azil să nu migreze acum, subliniind că administrația are nevoie de timp pentru a adopta modificările sale imigrante interne.

În același timp, susținătorii drepturilor omului spun că înclinarea către Mexic și America Centrală pentru a opri migrația în masă încalcă drepturile oamenilor de a solicita azil. De asemenea, îi pot supune violenței și abuzurilor în călătoriile lor spre nord, spun ei.

„Am văzut de nenumărate ori că abordările militarizate nu împiedică cu adevărat oamenii să plece”, a declarat Daniella Burgi-Palomino, codirector al Grupului de lucru pentru America Latină, o organizație dedicată influențării politicii SUA.