SUA, îngrijorate de un „nou model” terorist

Autorităţile americane sunt îngrijorate de ceea ce pare a fi un ‘nou model’ de terorism, pus în lumină de atentatul eşuat din Times Square, scrie ziarul elveţian Le Temps. ‘Serviciile noastre de informaţii nu sunt pur şi simplu pregătite pentru această posibilitate.

Toate eforturile noastre au fost îndreptate până acum în altă parte’, afirma Michael Hayden, fost şef al CIA, pentru canalul MSNBC. Atacul de la baza americană Fort Hood, în noiembrie trecut, al cărui autor este un psihiatru militar de origine palestiniană; blonda americană care recrutează militanţi pe internet dându-şi numele de ‘Djihad Jane’.

Această ‘nebuloasă’, care nu are cel mult decât slabe legături cu vreo structură teroristă, este extrem de greu de reperat de serviciile de securitate preocupate mai ales în ultimii ani, pentru a nu se mai repeta un atentat de amploarea celui de la 11 septembrie. Riscul este, afirmă specialiştii, că s-ar putea multiplica acest tip de atentate mai puţin bine pregătite şi mai puţin ucigătoare, dar cu atât mai mult imprevizibile.

Încă nu se ştie dacă autorul atentatului eşuat din Times Square a acţionat singur sau în legătură cu talibanii pakistanezi, iar acţiunile de acest fel sunt din ce în ce mai greu de depistat. Toţi responsabilii din domeniul securităţii din Statele Unite au salutat rapiditatea cu care a fost prins presupusul autor al atentatului.

FBI-ul a trecut prin mari emoţii: timp de mai multe ore, anchetatorii i-au pierdut urma lui Faisal Shahzad, un americano-pakistanez de 30 de ani, pe care în final l-au arestat în avion, chiar înainte de decolarea acestuia. Eficienţa poliţiştilor nu a fost egalată, se pare, decât de amatorismul inculpatului. Un diletantism care, de fapt, mai mult îi îngrijorează pe americani decât să îi liniştească.

Într-o primă fază, ministrul american al securităţii interne, Janet Napolitano, a respins revendicarea atentatului de către talibanii din Pakistan. Toate elementele indicau că operaţiunea era prost pusă la punct, că ar fi fost o tentativă de amatori. Tocmai datorită maşinii rămase intacte, au putut anchetatorii să-l depisteze rapid pe Faisal Shahzad.

Cele două ipoteze, aceea a unui ‘lup solitar’ ascuns undeva în America, şi aceea a talibanilor pakistanezi, s-au unit. După ce casa i-a fost pusă sub sechestru anul trecut, bărbatul, care lucra pentru o companie financiară din Connecticut şi ducea o viaţă liniştită, a plecat pentru un sejur de cinci luni în Pakistan, cu soţia şi copiii lor, care nu s-au întors odată cu el în SUA. În faţa anchetatorilor, Faisal Shahzad a declarat că a participat la un antrenament privind fabricarea bombelor într-o tabără a talibanilor din Waziristan.

Ministrul pakistanez de interne, Rehman Malik, a dezminţit faptul că s-ar fi făcut arestări în Pakistan, precum cea a socrului lui Shahzad, anunţată de presa locală. Pentru autorităţile din Islamabad, situaţia este cu atât mai delicată cu cât au fost mult timp acuzate de SUA că nu participă destul de activ la lupta împotriva talibanilor. Presiunea este cu atât mai mare cu cât participarea Pakistanului este considerată de către militarii americani o necesitate pentru câştigarea războiului din Afganistan. În ultimele luni, americanii au afirmat totuşi că această colaborare dă roade.

Cu toate acestea, în cazul lui Faisal Shahzad, nicio informaţie nu le-a parvenit americanilor din partea colegilor pakistanezi. Natura şi dimensiunea relaţiilor pe care le avea cu talibanii pakistanezul naturalizat american, care obţinuse un master în SUA şi îşi întâlnise viitoarea soţie acolo, rămân pe moment un mister. În mesajul de revendicare, talibanii prezentau atentatul eşuat ca o replică la atacurile cu avioane fără pilot ale SUA.
Faisal Shahzad părea ieri atât de dispus să se confeseze anchetatorilor americani încât a fost amânată prima sa apariţie în faţa tribunalului pentru a nu-i întrerupe mărturisirile. Dacă se confirmă participarea talibanilor pakistanezi, ar fi prima dată când ar fi hotărât să ‘exporte’ războiul pe teritoriul SUA.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata