SUA vor să submineze noul tratat privind clima

Europa s-a confruntat cu administratia Obama pe problema incalzirii globale, rezultatul putând fi o potentiala ruptura inaintea unor negocieri politice cruciale asupra unui nou acord care sa reglementeze emisiile de gaze cu efect de sera, noteaza cotidianul britanic The Guardian.

Potrivit unor surse de partea europeana preluate de publicatia britanica mentionata, abordarea americanilor ar putea submina noul tratat si slabi capacitatea lumii de a reduce emisiile nocive.
Tratatul urmeaza sa fie negociat in luna decembrie, in cadrul unei reuniuni a ONU la Copenhaga si este considerat de toti ca ultima sansa de a salva planeta de o crestere a temperaturii de 2 grade Celsius, sau mai mult, pe care UE o considera periculoasa. Vestile despre o posibila ruptura intre UE si SUA pe aceasta tema vin pe fundalul ingrijorarilor ca discutiile de la Copenhaga nu vor inregistra progresele necesare.

De altfel, in noaptea de marti, 15 septembrie, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a admis la rândul sau pentru The Guardian ca negocierile se afla in impas si trebuie sa avanseze. Înaintea unui summit ONU fara precedent destinat schimbarii climatice, la care vor participa aproximativ 100 de sefi de guverne, de la New York, saptamâna viitoare, Ki-Moon a declarat ca “liderii lumii tin in mâinile lor viitorul umanitatii”.
Potrivit The Guardian, disputa dintre SUA si Europa priveste tintele nationale ale reducerilor emisiilor.

Europa incearca din rasputeri sa pastreze structurile si mecanismele stabilite de catre Protocolul de la Kyoto, in timp ce administratia Obama incearca sa renunte la toata arhitectura tratatului existent si sa il inlocuiasca cu un sistem propriu. Problema este extrem de sensibila, iar oficialii europeni sunt reticenti sa fie vazuti criticând deschis administratia Obama, despre care acestia recunosc ca s-a angajat in discutii privind schimbarea climatica intr-un fel in care presedintele George W. Bush a refuzat.

Pe de alta parte, ei se tem ca actiunile Washingtonului ar putea zadarnici eforturile de a se pune de acord cu Europa in privinta unui nou tratat la Copenhaga. SUA s-au distantat de Kyoto in timpul administratiei George W. Bush deoarece protocolul nu cerea nimic Chinei, iar tratatul ramâne o “otrava” politica la Washington. Negociatorii europeni stiu ca SUA ar fi reticente sa imbratiseze Kyoto, insa spera sa foloseasca tratatul drept baza pentru un nou acord pe aceasta tema.

Daca Protocolul de la Kyoto este abandonat, ar putea trece ani pâna la negocierea unui nou cadru, a adaugat sursa, iar o amânare ar putea da lovitura fatala eforturilor de a preveni o schimbare climatica primejdioasa. Potrivit The Guardian, SUA preseaza ca fiecare tara sa isi stabileasca propriile tinte privind reducerea emisiilor si sa decida unilateral despre cum sa isi indeplineasca tintele. Este foarte posibil ca SUA sa supere multe tari in dezvoltare, dornice de a pastra Protocolul de la Kyoto, din cauza obligatiilor pe care acesta le impune statelor bogate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata