Summitul UE – Rusia de la Stockholm, summit într-o “situaţie de tranziţie”

Summitul UE-Rusia s-a desfasurat miercuri, 18 noiembrie 2009, la Stockholm. Principalele subiecte ale negocierilor au fost noul acord de parteneriat strategic dintre UE si Federatia Rusa, livrarile de gaz rusesc in Europa, precum si arhitectura noii securitati europene.

Au fost semnate cinci acorduri privind finantarea si realizarea programului de cooperare frontaliera, cu participarea regiunilor din nord-vestul Rusiei si a tarilor membre ale UE ce se invecineaza cu aceste regiuni. Totusi, potrivit unor analisti, rezultatele summitului de la Stockholm nu sunt unele cruciale, deoarece UE se afla inca intr-o “situatie de tranzitie”.

Summitul s-a desfasurat sub presedintia premierului suedez Fredrik Reinfeldt, UE fiind reprezentata de asemenea de presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, si de Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externa si de securitate comuna, Javier Solana. Delegatia rusa a fost condusa de presedintele Dmitri Medvedev, care la finalul summitului a sustinut o ampla conferinta de presa, precizeaza cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Principala tema a summitului a constituit-o elaborarea unui nou acord de parteneriat strategic dintre UE si Rusia. Potrivit lui Serghei Prihodko, cons ilierul presedinte lui rus, intrarea in vigoare, la 1 decembrie, a Tratatului de la Lisabona ar trebui sa inlesneasca acest proces, deoarece “vor putea fi stabilite mecanismele de colaborare dintre UE si Rusia”.

La rândul lor, reprezentantii UE ar dori sa obtina garantii privind siguranta livrarilor de combustibil rusesc spre Europa, livrari care anii trecuti fusesera afectate de mai multe ori din cauza disputelor dintre autoritatile ruse si cele ale Ucrainei. “Am vorbit despre dezvoltarea unor mari proiecte economice, inclusiv despre probleme de cooperare energetica, de dezvoltare a securitatii energetice, de asigurare a acestei securitati pentru Europa. În acest sens, consider ca am reusit sa ajungem la o intelegere”, a declarat Medvedev pentru jurnalisti.

O problema nesolutionata ramâne problema aderarii Rusiei la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC). În afara de aceasta, Suedia, in calitate de presedinte in exercitiu al UE, ar dori sa obtina din partea Rusiei masuri orientate spre lupta cu schimbarile climatice mondiale, masuri ce vor fi discutate in cadrul conferintei de la Copenhaga.
În timpul summitului, liderii Rusiei si cei ai UE au discutat si problematica internationala.

Reprezentantii UE si-au exprimat deschiderea de a asculta propunerile Rusiei pe marginea noii arhitecturi a securitatii europene. “Daca unul dintre jucatorii-cheie ai Europei nu se simte confortabil in actuala situatie, acest lucru ar trebui sa-i ingrijoreze pe toť, a declarat Solana.

Pe ordinea de zi a summitului au mai figurat probleme precum cea privind programul nuclear al Iranului, situatia din Afganistan, din Pakistan si din alte regiuni ale Europei, intre care si Bosnia si Hertegovina, procesul de reglementare kosovar si cipriot. Se vehiculeaza informatia ca in timpul discutiilor a fost abordata si situatia din Caucazul de Sud.

Reprezentantii UE i-au solicitat Rusiei sa-si onoreze obligatiile asumate dupa razboiul din Osetia de Sud (august 2008). La rândul sau, Medvedev a declarat ca Rusia si UE trebuie sa-si apropie pozitiile pe marginea Transcaucaziei, in scopul stabilizarii situatiei din aceasta regiune. “Voi spune sincer: aici pozitiile noastre nu coincid, iar acest lucru trebuie recunoscut.

Divergente ramân, insa acesta nu este un motiv pentru a dramatiza situatia”, a spus presedintele Rusiei.
În opinia analistului Antonio Missiroli, director de programe in cadrul Centrului de politica europeana de la Bruxelles, nu trebuie sa se astepte prea mult de la summitul din Stockholm, deoarece exista incertitudini pe marginea mai multor probleme ce tin de politica europeana interna. “La aceasta intrevedere, reprezentantii UE nu detin suficiente imputerniciri.

Astazi, UE isi schimba guvernul si administratia… În acest stadiu, este foarte greu de luat decizii concrete. Este ca si cum ai purta cu SUA negocieri in ultima luna de presedintie a lui George W.Bush”, a subliniat expertul. Referitor la dezvoltarea relatiilor dintre UE si Rusia, Miss iroli a estimat ca multe vor depinde de cine va conduce UE si ce politica vor desfasura acesti lideri. “Actualul summit a avut loc pentru ca fusese planificat, insa astazi UE se afla intr-o situatie de tranzitie”, a subliniat analistul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata