Trabucuri, avioane şi alte plăceri interzise pentru doi miniştri francezi

Doi secretari de stat francezi, pentru cooperare, Alain Joyandet, şi dezvoltarea noului sistem al transportului Parisului, Christian Blanc – ţintă a numeroase critici pentru că au abuzat de banii publici, au fost constrânşi să demisioneze.

Palatul Elysee le-a acceptat demisiile anunţând că posturile vor fi asumate de alţi doi membri ai guvernului, informează ziarul El Mundo. Altfel spus, portofoliul cooperării şi al francofoniei va fi asumat de ministrul de externe, Bernard Kouchner, iar cel al dezvoltării regiunii capitalei de ministrul spaţiului rural şi sistematizării teritoriale, Michel Mercier.

Din această remaniere guvernamentală a fost totuşi exclus ministrul muncii, Eric Woerth, apărat cu înverşunare de preşedintele Sarkozy în urma apariţiei de noi detalii privind relaţia sa cu bătrâna moştenitoare a grupului L’Oréal, Liliane Bettencourt.

Woerth este ţintă a reproşurilor generalizate din partea opoziţiei pentru conflictul de interese generat de fostul său post de titular al bugetului şi responsabil al luptei împotriva evaziunii fiscale, în lumina noilor dezvăluiri care duc cu gândul că Bettencourt ar fi putut beneficia de un tratament preferenţial când el era titular al fiscului.
Pe de altă parte, soţia ministrului – însărcinat cu punerea în aplicare a sensibilei reforme a pensiilor şi care va supune proiectul dezbaterii parlamentare la reîntoarcerea din concediu – Florence Woerth, era consilier în firma care gestionează averea miliardarei Bettencourt.

În ce-l priveşte pe Joyandet, el şi-a consemnat demisia într-o declaraţie pe blog-ul său oficial, unde a insistat că ‘nu a deturnat bani publici pentru îmbogăţirea sa personală şi nici a familiei sale”. Fostul secretar de stat a argumentat că niciodată nu ‘a avut nevoie’ de funcţii publice pentru a trăi, deoarece are propria sa firmă de peste 30 de ani, şi că a intrat A în polítică „din pasine, pentru a sluji Franţa”.

Imaginea lui Joyandet (de 56 de ani) a fost grav şifonată după ce în luna martie, pe site-ul de informaţii oneline ‘Mediaparť, s-a aflat că el a cheltuit 116.000 de euro pentru a închiria un jet privat pentru a zbura în Martinica la o conferinţă privind ajutoarele acordate sinistraţilor din Haití. El a fost de asemenea acuzat că a beneficiat de favoruri pentru a obţine avizul de extindere a reşedinţei sale din departamentul Var, pe ţărmul mediteranean francez, eludând procedurile urbanistice.

Blanc, în vârstă de 68 de ani, şi fost preşedinte al companiei aeriene Air France (1993-97), a fost la rândul său centrul al criticilor presei şi ale opoziţiei pentru că a cheltuit 12.000 de euro din banii publici pentru cumpărarea de trabucuri pe care îi plăce atât de mult să le fumeze.

Săptămâna trecută, într-o reuniune cu parlamentarii partidului său, conservatoarea Uniune pentru o Majoritate Populară, Sarkozy a dat unele indicii privind apropierea unei remanieri ministeriale, posibil în octombrie; fără să dea nume, el a avansat că va profita să taxeze ‘sever’ comportamentul deloc exemplar al unor miniştri, deveniţi ţintă a polemicilor.

Joyandet a început să apară în fruntea acestei liste gândită atunci, în care figurau de asemenea Blanc, alături de ministrul industriei, Christian Estrosi, şi secratul de stat pentru problemele oraşului, Fadelamara. În cazul lui Estrosi şi Amara, scandalul a fost provocat de dezvăluirile privind folosirea abuzivă a reşedinţelor oficiale în scopuri private nejustificate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata