Tragedia de la Smolensk: Soldaţii ruşi, jefuitori de carduri, în libertate

29

Militarii din cadrul Districtului militar Moscova, reţinuţi sub suspiciunea de a fi sustras bani de pe cardul unuia din oficialii delegaţiei poloneze aflate la bordul avionului care s-a prăbuşit la 10 aprilie lângă Smolensk, vestul Rusiei, nu au rămas în arest, scrie newsru.com

De sustragerea de bani de pe cardurile bancare ale unuia din membrii delegaţie poloneze sunt acuzaţi soldaţi care în momentul catastrofei se găseau întâmplător nu departe de locul accidentului, au indicat surse de la garnizoana din Smolensk pentru Kommersant.

Considerând că fapta nu este atât de gravă, ei au fost lăsaţi sub supravegherea comandantului, scrie cotidianul rus. Potrivit aceluiaşi ziar, o sursă de la Tribunalul militar al garnizoanei din Smolensk a declarat că ‘tribunalul nu a primit nicio indicaţie pentru luarea unor măsuri de represiune, precum arestul, în legătură cu accidentul aviatic’.

Un reprezentant al structurilor de forţă a declarat anterior pentru RIA Novosti că patru militari din cadrul Districtului militar Moscova au fost reţinuţi sub suspiciunea de a fi sustras bani de pe cardul unuia din membrii delegaţiei poloneze aflate la bordul avionului Tu-154. El a indicat că cei patru îşi făceau serviciul militar în una din unităţile Forţelor Aeriene ale Rusiei. Potrivit însă Interfax, ar fi vorba de trei soldaţi care deserveau aeroportul militar Severnîi de lângă Smolensk, unde s-a prăbuşit aeronava preşedintelui Poloniei, Lech Kaczynski.

Duminică, purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Pawel Gras, declara că trei membri ai OMON (unitate de elită a poliţiei ruse) au fost arestaţi, sub acuzaţia de a fi sustras sume de bani de pe cardul şefului Consiliului polonez pentru păstrarea memoriei naţionale, Andrzej Przewoznik, organizatorul ceremoniilor de la Katyn la care urma să participe delegaţia poloneză aflată în aeronava prezidenţială. Ministerul de Interne al Rusiei şi Direcţiei Interne a regiunii Smolensk au respins însă aceste informaţii, iar Varşovia şi-ar fi cerut scuze pentru acuzaţiile la adresa OMON.

După accidentul de la 10 aprilie, în care şi-au pierdut viaţa 96 de persoane, între care preşedintele Lech Kaczynski, mass-media poloneze au semnalat faptul că au fost furate mai multe carduri ale persoanelor aflate la bordul Tu-154.

Soţia lui Andrzej Przewoznik, Iolanda Przewoznika, a indicat că de pe cardul soţului său au dispărut aproape 6.000 de zloţi polonezi (1750 de dolari) şi că primii bani au fost scoşi chiar în ziua catastrofei, 10 aprilie, următoarele operaţiuni fiind efectuate în zilele de 12 şi 14 aprilie.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online