Traian Băsescu spera că Albania va primi aviz favorabil în vederea aderării

0

Preşedintele Traian Băsescu, aflat marţi, 8 iunie,  într-o vizită oficială în Albania, a reiterat sprijinul României faţă de perspectivele europene ale Republicii Albania, exprimându-şi speranţa că aceasta va face paşi importanţi în îndeplinirea criteriilor de aderare, a informat Administraţia Prezidenţială.

„Am reiterat sprijinul ferm al României faţă de perspectivele europene ale Republicii Albania. Sperăm că până la sfârşitul acestui an, Albania va face paşi importanţi pe calea îndeplinirii criteriilor de aderare, astfel încât candidatura sa să primească aviz favorabil”, a spus Traian Băsescu, într-o declaraţie susţinută la finele unei întâlniri cu preşedintele albanez Bamir Topi.

În ceea ce priveşte liberalizarea vizelor, Traian Băsescu a încurajat în discuţiile cu omologul albanez intensificarea eforturilor pentru clarificarea aspectelor tehnice, care să permită adoptarea unei decizii pozitive în toamna acestui an.
„Consider că extinderea regimului de vize liberalizat cu Albania va consolida încrederea cetăţenilor albanezi în caracterul tangibil al perspectivei europene”, a spus şeful statului român.

Traian Băsescu a precizat că a fost stabilită organizarea unui Forum de afaceri româno-albanez în toamna acestui an.
„Am subliniat importanţa identificării de soluţii pentru consolidarea cooperării economice, astfel încât efectele recesiunii internaţionale să nu afecteze relaţiile bilaterale în domeniu.

Documentele care au fost semnate astăzi, în domeniul comunicaţiilor şi societăţilor informaţionale, precum şi în domeniul maritim, reprezintă un prim pas în procesul consolidării relaţiilor bilaterale la nivel economic„, a afirmat Traian Băsescu.

El a evidenţiat că aceasta este prima vizită oficială pe care o efectuază în Republica Albani, adăugând că a avut un dialog substanţial cu preşedintele Bamir Topi. Şeful statului a mai spus că această întrevedere a confirmat bunele relaţii politico-diplomatice dintre cele două ţări, fiind abordate cu prioritate agenda bilaterală şi perspectiva europeană a Albaniei.

Albania a depus cererea de aderare la UE în aprilie 2009.

Secretarul de stat pentru afaceri europene în Ministerul Afacerilor Externe (MAE), Bogdan Mazuru, a reiterat, pe 7 mai, cu prilejul unei serii de consultări bilaterale avute la Tirana, poziţia României cu privire la continuarea susţinerii procesului de integrare în UE a Albaniei.

Premierul albanez Sali Berisha, aflat pe 14 aprilie în vizită la Bruxelles, s-a declarat convins că ţara sa va adera la Uniunea Europeană ‘mai devreme’ decât îşi imaginează el însuşi.

„Nu am o dată pentru aderarea (Albaniei la UE), însă aceasta va avea loc mai devreme chiar decât gândesc eu însumi”, a afirmat el în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii.

Berisha a apreciat că ţara sa a ‘îndeplinit toate condiţiile’ impuse de Comisia Europeană pentru a începe oficial procesul de aderare.

Pe 27 mai, Comisia Europeană a adoptat propunerea ca cetăţenii Albaniei şi ai Bosniei ce doresc să călătorească în UE având paşapoarte biometrice să poată face acest lucru fără a avea nevoie de vize de intrare.

Propunerea CE a fost rezultatul unei perioade de doi ani de eforturi în cadrul dialogului pentru liberalizarea regimului de vize, care a început cu autorităţile din Albania şi Bosnia în prima jumătate a anului 2008.

În pofida acestor rezultate pozitive, ambele ţări încă trebuie să facă progrese în unele domenii, iar Comisia Europeană va continua să monitorizeze eforturile Albaniei şi Bosniei.

Propunerea CE urmează deciziei de anul trecut a Consiliului prin care au fost exceptaţi de la obligativitatea vizei cetăţenii din Serbia, Macedonia şi Muntenegru. Decizia finală va fi luată de Parlamentul European şi Consiliul UE.
Preşedintele Traian Băsescu a efectuat o vizită oficială, marţi, în Republica Albania, la invitaţia omologului său albanez.

Din program fac parte convorbiri oficiale cu preşedintele Bamir Topi, cu primul-ministru, precum şi cu preşedintele Parlamentului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata