Tremuratul ajută la arderea grăsimilor

18

Grăsimea albă, care stochează durabil caloriile, se poate transforma în grăsime brună, mai uşor de ars, atunci când persoana… tremură de frig, notează cotidianul francez Le Figaro.

Există două tipuri de ţesut adipos. Cel denumit ţesut adipos ‘alb’ şi cel denumit ţesut adipos ‘brun’. Celulele ‘albe’ stochează caloriile excedentare sub formă de lipide, care formează o rezervă în organism. Celulele ‘brune’ au o grăsime pe care o pot ‘arde’ foarte uşor, pentru a participa la termogeneza corpului.

Multă vreme s-a crezut că grăsimea brună este prezentă în organism doar atunci când omul este bebeluş, pentru a regla mai uşor temperatura sugarului. Însă, în urmă cu câţiva ani s-a descoperit că şi adulţii au acest gen de grăsime. Persoanele cu mai mult ţesut adipos brun sunt în general mai subţiri ca altele. Se mai cunoaşte astăzi că celulele albe se pot transforma în brune şi viceversa.

Studii desfăşurate pe şoareci la Institutul Politehnic din Zurich (Elveţia) au confirmat acest lucru şi au arătat că celulele brune provin din celule precursoare, care au fost eliminate de organism după ce şi-au îndeplinit misiunea.

Un studiu foarte recent, desfăşurat pe oameni, sugerează că expunerea la frig până la tremur sau realizarea de şedinţe de exerciţii fizice moderate pot stimula transformarea celulelor albe în brune (studiul a fost publicat în revista Cell Metabolism).

”Febra’ care domneşte de mai mulţi ani în domeniul cercetării pe celule brune vine de la faptul că a lor capacitate de a arde rapid caloriile excedentare face din ele potenţiali agenţi terapeutici împotriva obezităţii şi diabetului’, subliniază doctorul Paul Lee, endocrinolog australian care activează în cadrul unui laborator al National Institutes of Health la Washington.

În cadrul studiului, mai mulţi voluntari au fost expuşi la frig până în momentul când au început să tremure (la 14-16 grade Celsius). Frisonul este o contracţie mecanică şi involuntară a muşchilor, pentru a produce căldură. Probe de sânge le-au fost recoltate voluntarilor, pentru a descoperi prezenţa a doi hormoni legaţi de frig: irisina (produs de ţesutul muscular) şi FGF21 (produs de celulele brune). În laborator, cei doi hormoni s-au dovedit capabili să transforme celulele albe în brune, fiind se pare în centrul ‘dialogului’ între ţesuturile adipoase şi muşchi.

Rămâne să fie elucidat mecanismul acestei ‘comunicări’, pentru ca, într-o zi, să fie elaborate noi strategii terapeutice împotriva obezităţii şi diabetului, conchide Le Figaro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata