Sistemul american antirachetă din România determină Rusia să acorde Transnistriei 200 milioane de dolari

Prima tranşă de ajutor umanitar rusesc, în valoare de 7 milioane de dolari, a ajuns deja în Transnistria. În total, până la sfârşitul anului, guvernul rus va aloca regiunii 200 de milioane de dolari, afirmă lideri de la Tiraspol. Această sumă reprezintă peste o jumătate din bugetul regiunii.

Liderii de la Chişinău consideră aceste ajutoare financiare drept recompensă acordată Tiraspolului pentru un avanpost rusesc în Transnistria, care ar putea fi creat în regiune în calitate de contrapondere la sistemul american antirachetă din România, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Săptămâna trecută, premierul kârgâz Daniar Usenov venise la Moscova să ceară bani, însă a plecat fără nimic: Rusia şi-a refuzat partenerul din cadrul Comunităţii Statelor Independente (CSI) în legătură cu creditul promis. De asemenea, la 3 martie mass-media belaruse notau că Minskul nu a mai primit de la aliatul său rus suma pe care ar fi trebuit să o primească în februarie.

În acest context, acordarea pentru Transnistria nu a unui credit, ci a unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 200 milioane de dolari este lucru foarte serios, subliniază cotidianul moscovit. Faptul că Rusia va ajuta Transnistria să supravieţuiască în condiţii de criză şi blocadă economică a devenit cunoscut în februarie. După vizita pe care o desfăşurase la Moscova, liderul transnistrean Igor Smirnov le-a dezvăluit jurnaliştilor că Rusia a promis regiunii un ajutor financiar în valoare de 200 milioane de dolari.

Deja la 3 martie, aşa-zisul Consiliu Suprem al Transnistriei a anunţat că prima tranşă de ajutor, în valoare de 210,77 milioane de ruble, a fost deja primită.
Potrivit preşedintelui comisiei pentru politică socială din cadrul Consiliului Suprem menţionat, Serghei Ceban, banii vor fi cheltuiţi ca ajutoare suplimentare pentru pensionari, în primul trimestru al lui 2010.

Acest ajutor se va ridica la 15 dolari de persoană, care se va adăuga pensiei propriu-zise. În condiţiile în care pensia medie este în Transnistria de 60 de dolari, ajutorul va fi unul serios.
De asemenea, ajutoarele ruseşti vor fi folosite pentru finanţarea programelor de alimentaţie într-o serie de instituţii sociale, medicale şi de învăţământ, precum şi pentru dezvoltarea sectorului agrar.

Potrivit Nezavisimaia Gazeta, proiectul umanitar rusesc se realizează în Transnistria deja pentru al treilea an consecutiv, însă în timpul celor două proiecte precedente Rusia a acordat 55 de milioane de dolari. Liderul separatist Smirnov declarse de mai multe ori că Transnistria supravieţuieşte datorită Rusiei şi că această regiune, unde locuiesc 150.000 de cetăţeni ai Federaţiei Ruse, este recunoscătoare Moscovei.

În acelaşi timp, liderii de la Chişinău consideră că decizia guvernului rus de a acorda sprijin financiar concetăţenilor din Transnistria este mai mult decât un act de dărnicie. ‘Acesta va fi preţul avanpostului pe care Rusia l-ar putea amplasa în Transnistria, în cazul în care în România vor apărea elemente ale sistemului american antirachetă’, a comentat situaţia o sursă a Nezavisimaia Gazeta din cadrul parlamentului Republicii Moldova.

În opinia directorului Institutului de Politici Publice de la Chişinău, Arcadie Barbăroşie, ‘mai degrabă, ajutorul rus constituie plata pentru loialitatea regiunii’. În acest sens, Barbăroşie aminteşte de declaraţia făcută de Smirnov în februarie, la Moscova, potrivit căreia Transnistria va saluta amplasarea pe teritoriul său a unor rachete ruseşti, dacă liderii de la Kremlin vor lua o atare decizie.

Potrivit lui Barbăroşie, în realitate este vorba nu de un avanpost real, ci de un simbol, iar cei 200 de milioane de dolari oferiţi de Rusia constituie plata pentru acest simbol, necesar Moscovei în calitate de argument în dialogul cu Washington pe marginea desfăşurării de elemente ale sistemului antirachetă în Europa.
‘În caz contrar, Moscova şi-ar putea complica relaţiile cu Kievului, căruia este puţin probabil să-i placă ‘mişcările de trupe’ ale Rusiei lângă graniţele sale, capabile, printre altele, să provoace procese separatiste în Crimeea şi în Estul Ucrainei’, explică politologul moldovean.

În ceea ce priveşte suma la care se ridică ajutorul financiar acordat Transnistriei, Barbăroşie subliniază că acesta arată şi mai impresionant, în condiţiile în care Moscova refuzase recent Kârgâzstanul privind o nouă tranşă de credit şi întârzie până acum acordarea ajutorului pentru Belarus.
Intenţiile privind amplasarea pe teritoriul României a unor interceptoare de rachetă din cadrul scutului american au fost dezvăluite în februarie de preşedintele român Traian Băsescu.

La scurt timp, Washingtonul a confirmat existenţa unor negocieri corespunzătoare cu Bucureştiul. Guvernul Republicii Moldova a sprijinit poziţia României, iar Transnistria a condamnat-o, pronunţându-se pentru amplasarea pe teritoriul său a unor elemente de apărare ruseşti. Până acum, Moscova nu a comentat propunerea Tiraspolului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata