Trichet neagă că BCE ar fi dat drumul la ‘tiparniţa de bani’

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a negat miercuri, 12 mai,  că banca ar fi pus în funcţiune ‘tiparniţa de bani’ pentru a cumpăra obligaţiuni ale ţărilor europene aflate în dificultate, informează agenţia EFE.

‘Nu ne-am schimbat politica monetară. Nu am pus în funcţiune maşina de tipărit bani. Prioritatea noastră continuă să fie stabilitatea preţurilor pe termen mediu şi lung’, a declarat Trichet la postul francez de radio ‘Europe 1’.

Preşedintele BCE a precizat că toată lichiditatea injectată pe pieţe va fi recuperată şi a justificat cumpărarea de obligaţiuni din diverse ţări prin necesitatea de a ‘readuce în condiţii normale unele pieţe ce nu funcţionau bine’.

Trichet a menţionat că tratatul îi permite această intervenţie şi că nu a fost utilizată anterior deoarece nu a fost necesar.

Preşedintele BCE s-a arătat ‘mai mult decât încrezător’ în viitorul euro şi a acuzat de actuala situaţie ‘politica făcută de diferite guverne’, dar nu a citat niciunul, în mod particular.

Trichet a apelat la o ‘consolidare a vigilenţei’ mutuale în diferite ţări şi a pariat pe reforme în toate aceste state, în special pe sistemele de pensii, confruntate cu schimbări demografice

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata