Turcia şi Rusia vor construi o rafinărie la Ceyhan

20

Rusia si Turcia au convenit sa construiasca o noua rafinarie la Ceyhan, oras port pe coasta turca a Marii Mediterane, a declarat marti (27 octombrie 2009) ministrul turc al Energiei, Sergei Shmatko, citat de RIA Novosti. “Vrem sa construim o mare rafinarie si sa vindem impreuna produse petroliere de pe coasta Mediteranei”, a declarat presei Sergei Shmatko.

Saptamâna trecuta, compania turca Cailk, societatea italiana Eni siTurcia şi Rusia vor construi o rafinărie la Ceyhan firmele rusesti Rosneft, Transneft si Sovkomflot au semnat un acord pentru constructia oleoductului Samsun-Ceyhan, care ar urma sa lege coasta turca a Marii Negre de coasta turca a Marii Mediterane. Noul oleoduct ar urma sa permita transportul a 60-70 milioane tone de petrol pe an, evitând insa strâmtorile congestionate Bosfor si Dardanele.

De asemenea, Sergei Shmatko a anuntat marti ca Rusia a fost invitata sa participe la urmatoarea reuniune ministeriala a Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), reuniune care va avea loc in luna decembrie la Luanda (Angola). “Rusia a primit o invitatie oficiala”, a declarat Shmatko, adaugând ca Moscova va asista la aceasta reuniune in calitate de observator.

OPEC, organizatie care controleaza 40% din productia mondiala de titei, regrupeaza Angola, Arabia Saudita, Algeria, Ecuador, Emiratele Arabe Unite, Iran, Irak, Kuweit, Libia, Nigeria, Qatar si Venezuela. În luna septembrie OPEC a decis sa mentina nemodificata productia de petrol la 24,85 milioane barili pe zi.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News