Turcia şi Rusia vor construi o rafinărie la Ceyhan

Rusia si Turcia au convenit sa construiasca o noua rafinarie la Ceyhan, oras port pe coasta turca a Marii Mediterane, a declarat marti (27 octombrie 2009) ministrul turc al Energiei, Sergei Shmatko, citat de RIA Novosti. “Vrem sa construim o mare rafinarie si sa vindem impreuna produse petroliere de pe coasta Mediteranei”, a declarat presei Sergei Shmatko.

Saptamâna trecuta, compania turca Cailk, societatea italiana Eni siTurcia şi Rusia vor construi o rafinărie la Ceyhan firmele rusesti Rosneft, Transneft si Sovkomflot au semnat un acord pentru constructia oleoductului Samsun-Ceyhan, care ar urma sa lege coasta turca a Marii Negre de coasta turca a Marii Mediterane. Noul oleoduct ar urma sa permita transportul a 60-70 milioane tone de petrol pe an, evitând insa strâmtorile congestionate Bosfor si Dardanele.

De asemenea, Sergei Shmatko a anuntat marti ca Rusia a fost invitata sa participe la urmatoarea reuniune ministeriala a Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), reuniune care va avea loc in luna decembrie la Luanda (Angola). “Rusia a primit o invitatie oficiala”, a declarat Shmatko, adaugând ca Moscova va asista la aceasta reuniune in calitate de observator.

Citeste si:  Gruparea Statul Islamic a executat 150 de civili în vestul Irakului

OPEC, organizatie care controleaza 40% din productia mondiala de titei, regrupeaza Angola, Arabia Saudita, Algeria, Ecuador, Emiratele Arabe Unite, Iran, Irak, Kuweit, Libia, Nigeria, Qatar si Venezuela. În luna septembrie OPEC a decis sa mentina nemodificata productia de petrol la 24,85 milioane barili pe zi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner