Turism organizat la Cernobâl

18

Nici mare, nici munte, nici agroturism. Ultima modă în turismul alternativ sunt călătoriile la Cernobâl. Deşi pare o nebunie, mai multe agenţii de turism organizează excursii la Pripiat, oraşul care a fost complet distrus de explozia nucleară. Turiştii vor găsi aici o dezolantă imagine îngheţată în timp, notează luni ziarul La Razon.

Lemnul băncilor de la Şcoala nr.1 din Pripiat, una din cele cinci ale oraşului este crăpat. Praful şi vegetaţia au năpădit pupitrele devenind o piesă în plus a acestui mobiler. Hărtii, cărţi, dărâmături, jucării şi câteva măşti de gaze completează acest tablou dezolant. Nici un copil nu se va mai întoarce vreodată în aceste bănci.

Oraşul Pripiat se află în nordul Ucraniei, în la regiunea Kiev, la 2 kilometri de Centrala Atomoelectrică Cernobâl, în cadrul perimetrului de 30 de kilometri format de zona de evacuare iumpusă de autorităţile ucrainene.
Oraşul a fost ridicat în 1970 pentru a găzdui familiile muncitorilor de la centrală. Cu doar 46.000 de locuitori, oraşul avea numeroase şcoli şi centre de agrement, inovatoarea sală de cinema Prometeu şi două complexe sportive. Locul devenise un centru de experimentare al arhitecţilor sovietici pentru testarea proiectelor lor.

Visele tuturor au fost curmate în 1986, când un accident la Reactorul 4 survenit în timpul testelor de securitate a devenit cea mai mare catastrofă nucleară din istorie. Sâmbătă 26 aprilie au fost degajate de 500 de ori mai multe radiaţii, decât cele ale atacului american asupra Hiroshimei. În câteva ore, Pripiat a devenit oraşul fantomă care se vizitează azi.

Oraşul a devenit, nu doar un simbol al pericolului energiei nucleare şi o relicvă a fostei URSS, ci şi un loc de atracţie pentru turism. De când, în 2004 circa 870 de persoane au decis să viziteze locul, numărul tiriştilor a crescut cu fiecare an, în pofida pericolului pe care îl presupun radiaţiile din zonă.
Mai multe agenţii organizează astfel de vizite, care pot fi rezervate la Kiev, dar şi pe mai multe pagini web de pe Internet, mai la îndemâna turiştilor străini. Excursia necesită un permis special pentru a putea trece de barajele militarizate instalate în jurul perimetrului zonei de evacuare.

Odată ajunşi aici, turiştii se supun unui test de radiaţie, la intrare, şi mai ales, la ieşire, în cazul în care cantitatea absorbită de corp este nocivă. Parcursul se face cu ajutorul unui ghid care va purta tot timpul cu el un aparat Geiger pentru a măsura nivelurile de radiaţie în locul în care se află grupul. Pe de altă parte, este posibil să fie nevoie de purtarea unui echipament de protecţie dacă traseele alese conţin grade înalte de radiaţie.
Apoi turistul va rămâne tot timpul cu îndoială dacă această excursie nu-i va aduce vreo boală, declanşată de posibilele radiaţii, dar cu satisfacţia de a se fi aflat în mijlocul unui infern pe pământ.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata